Hopp til innhold

Norsk soldat såret i Afghanistan

En norsk soldat har fått splintskader i foten etter at en håndgranat ble kastet inn i den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan.

Meymaneh

Én soldat ble skadd da det ble kastet en granat inn i den norske leiren i Meymaneh.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Oberstløytnant John Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef ved forsvarets operative hovedkvarter.

Foto: Torbjørn Kjosvold

Kommunikasjonssjef hos Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, forteller til NRK at soldaten får behandling ved sykehuset i Meymaneh. Soldaten skal senere fraktes til sykehus i Mazar-e-Sharif.


Forsvaret ønsker ikke å gå ut med skadeomfanget før legene har uttalt seg, men Lien sier til NRK at det neppe dreier seg om omfattende skader.

– Soldaten har fått en splintskade i foten, og får behandling for den, sier informasjonsoffiser Ivar Moen til NRK.

Forsvaret vil så langt ikke gå ut med kjønn og alder på den skadde soldaten.

Kastet granat

Mellom 150 og 200 afghanere demonstrerte i dag utenfor den norske ISAF-leiren som ligger et lite stykke utenfor sentrum av Meymaneh.

De protesterer på brenningen av koranen ved den amerikanske leiren i Bagram tidligere denne uken.

– Afghansk politi klarte ikke å stoppe demonstrantene, og de demonstrerte ved porten til leiren, sier Lien.

Demonstrantene kastet stein og satte fyr på kjøretøy utenfor leiren. Under demonstrasjonen ble det også kastet en håndgranat inn i leiren.

Varsler nye demonstrasjoner

Like før klokken 13 kom meldingen om at demonstrantene har trukket seg tilbake til sentrum av Meymaneh. Det er varslet nye demonstrasjoner i morgen.

– Vi kjenner ikke til omfanget av de varslede demonstrasjonene. Derfor må både de norske og internasjonale troppene gjøre tiltak for å forberede seg til i morgen, sier Moen.

Koranbrenningen har ført til demonstrasjoner over hele Afghanistan. Nå fryktes det at demonstrasjonene vil øke i styrke og omfang i forbindelse med fredagsbønnen i morgen.

Forbereder seg

– Det er normalt at slike demonstrasjoner kommer i forbindelse med fredagsbønnen, så det er vi obs på, sier Moen.

Det er ikke blitt sagt spesielt at morgendagens demonstrasjoner vil bli ved militærleiren, men de norske styrkene tar høyde for dette.

John Espen Lien vil være forsiktig med å trekke paralleller til andre angrep der norske soldater har blitt skadd og drept i Afghanistan, som da en norsk FN-offiser mistet livet i april i fjor.

– Men det vi ser er at det skjer i forbindelse med utøvelse av religion. Religion blir tatt alvorlig i Afghanistan, sier Lien.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.