Hopp til innhold

– Sivile har måttet betale høyeste pris altfor lenge

Over 3000 sivile ble drept i Afghanistan i fjor, viser ny FN-rapport. Det er det høyeste antallet siden krigen startet.

Afghanistan

Afghanske politimenn undersøker åstedet etter et selvmordsangrep i provinsen Lashkar Gah Helmand 26. januar 2012. Minst fire sivile mistet livet i dette bombeangrepet.

Foto: NOOR MOHAMMAD / Afp

– Stadig flere afghanske barn, kvinner og menn blir drept i denne krigen, oppsummerte Jan Kubis, FNs spesialutsending.

Det er femte året på rad at tapstallene øker, ifølge statistikken. De fleste av de 3021 sivile ble drept av fjernutløste veibomber eller selvmordsangrep.

Året før ble 2790 sivile drept. Siden konflikten startet i 2007 har i underkant av 12.000 sivile mistet livet.

– Altfor lenge har afghanske sivile måttet betale den høyeste prisen i en krig, sa Kubis, som konkluderte med at krigspartene i større grad må beskytte de sivile.

Forverrer forholdet til Vesten

Tallene i FN-rapporten står i kontrast til Nato-styrkenes tall og omtale av situasjonen. De har tidligere hevdet at antallet sikkerhetshendelser var på vei ned, og at fjoråret har vært et «usedvanlig suksessrikt» år, skriver AFP.

77 prosent av dødsfallene i 2011 skyldtesTaliban, noe som er en økning på 14 prosent fra 2010, mens Nato-ledede og afghanske regjeringsstyrker var ansvarlig for at 410 sivile ble drept, noe som tilsvarer 14 prosent av alle de drepte.

Ni prosent at dødsfallene skyldes andre årsaker.

Mange tvunget på flukt

Opprørsgruppene har ifølge rapporten økt sin bruk av hjemmesnekrede bomber, som lett utløses når de tråkkes på. I tillegg skriver FN at selvmordsangrepene har blitt mer intrikate og gir større skade enn tidligere.

Selv om opprørsgrupper står bak de fleste angrepene som tar sivile liv, bidrar likevel tapstallene til å forverre forholdet mellom Afghanistan og Vesten, spesielt USA.

Konflikten endret i løpet av 2011 sitt geografiske nedslagsfelt fra sør til sørøst, øst og til de nordlige områdene av Afghanistan. Krigen har også ført til at i underkant av 200.000 afghanere har måtte flykte fra sine hjem.

Ber Nato endre taktikk

De fleste av dødsfallene som skyldes Nato-styrkene, stammer fra luftangrep.

På bakgrunn av rapporten oppfordrer FN Nato-styrken på rundt 130.000 personer til å se nærmere på sin taktikk når det gjelder å forhindre tap av sivile liv i sine militære operasjoner, spesielt når de angriper fra lufta.

De ber også Nato om å være mer på vakt under nattlige angrep. Disse har tidligere måttet tåle kraftig kritikk, blant annet fra den afghanske presidenten Hamid Karzai.

– Ekstremt bekymringsfullt

– At antall sivile drepte går opp for femte år på rade viser den negative utviklingen som er i Afghanistan. Det er ekstremt bekymringsfullt, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Hun sier Flyktningehjelpen i mange år har påpekt at sivilbefolkningen i Afghanistan ikke blir tatt på alvor.

– Situasjonen bli bare verre. Tallene tyder på at sivilbefolkningen ikker er beskyttet. De blir drept, sier Rasmusson.

SISTE NYTT

Siste nytt