Hopp til innhold

Dette kartet er dårlig nytt for Europa

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Landene som er hardest rammet av den økonomiske krisen i Europa, er alle «verstingområder» for organisert kriminalitet. Og verre blir det - den illegale økonomien vokser seg enda større og sterkere under krisen.

– Vi ser at kriminelle organisasjoner øker sin økonomiske makt og innflytelse, og at de særlig forsøker å utnytte den økonomiske krisen, sier Rob Wainwright, direktør i Europol, EUs organisasjon for politisamarbeid.

De kriminelle finner stadig ulike måter å tappe den hvite økonomien på.

Suger 800.000.000.000 kroner ut av kassa

Mafiatoppen Michele Zagaria arresteres i Napoli

Italiensk politi arresterer stadig topper som har ledet en mafia i vekst. Her blir Michele Zagaria arrestert i Napoli i desember i fjor.

Foto: Salvatore Laporta / Ap

– Organiserte kriminelle grupper gjør at den legitime økonomien mister enorme inntekter på et verst tenkelig tidspunkt for Europa, sier Wainwright til NRK.

Ifølge Europol-sjefen suger disse gruppene rundt 800.000.000.000 kroner - altså 800 milliarder kroner - ut av den hvite økonomien i Europa hvert år, bare gjennom momssvindel. Og det er bare én av måtene de kriminelle tjener seg rike på, samtidig som flere europeiske regjeringer sliter med enorm gjeld.

Wainwright beskriver den organiserte kriminaliteten som veldig aggressiv og svært tilpasset det moderne samfunnet.

– Den er langt mer flytende og fleksibel, og den gjennomtrenger samfunnet på forskjellige måter, særlig over internett. Dette rammer i alle lag av samfunnet, og mange flere enn noen gang tidligere.

Den illegale økonomien vokser

I en rapport som Europol offentliggjorde i fjor, er fem områder i EU pekt på som «verstingområdene» som har mest tung, organisert kriminalitet.

Direktør i Europol, Rob Wainwright

– Kriminelle organisasjoner utnytter den økonomiske krisen, sier Europol-sjef Rob Wainwright.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters

Tre av områdene har enda en ting til felles. De er blant landene som er hardest rammet av den økonomiske krisen: Den iberiske halvøy (Spania og Portugal), Italia og Hellas.

Og i dårlige tider tyr mange til pengelån fra kriminelle, desperate arbeidsløse lar seg rekruttere, og billige, falske produkter blir mer fristende. Den sorte økonomien vokser, mens den hvite krymper.

  • Hør spesialsendingen om den økonomiske krisen i Europa i NRK P2 fra klokken 09 fredag. Klikk her for å høre sendingen i nettradio (popup-lenke).
  • Les også: Europas tapte generasjon

– Vi har sett at det har vært en økning i den kriminelle aktiviteten siden 2007. Det har vært en lang periode med store økonomiske kriser. Den illegale økonomien vokser absolutt alltid under økonomiske kriser. Da har folk mindre «skrupler», og det er lettere å trenge inn i den tradisjonelle økonomiens system, sier den italienske økonomen Loretta Napoleoni til NRK.

Napoleoni har jobbet for internasjonale banker og finansorganisasjoner, og hun er en av verdens ledende eksperter på hvitvasking av penger.

Ond sirkel

Loretta Napoleoni

- Den illegale økonomien vokser alltid tider med økonomisk krise, sier Loretta Napoleoni.

Foto: lorettanapoleoni.net

Hun mener den voksende sorte økonomien kan skape store vansker for den økonomiske stabiliteten i Europa. Først og fremst fordi de mest utsatte landene vil ha problemer med å få nok skatteinntekter til å kunne begynne nedbetalingen av statsgjeld og renter.

Dessuten mener hun det øker faren for at enda flere personer lurer seg unna skatt, fordi de føler at de ikke får noe igjen for pengene når de forsvinner rett inn i gjeldssluket. Mindre inntekter til staten, gjelden øker, og den onde sirkelen er sluttet.

– De områdene som er spesielt utsatt, er Sør-Italia, noen deler av Hellas, områder i Spania og Portugal, og også i Estland, Latvia og Litauen. I disse områdene finner vi maktsentrum for den kriminelle økonomien, og vi har sett en forverring av forholdet mellom individet og staten, sier Napoleoni.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Spania

En kvinne arresteres i Madrid etter å ha demonstrert mot myndighetene på grunn av den stigende arbeidsledigheten i Spania. Den økonomiske krisen i har ført til en rekke demonstrasjoner, blant andre med unge mennesker som kaller seg «Ungdom uten fremtid».

Foto: Afp

«Sorte hull i verdensøkonomien»

Det negative økonomi-bildet er sammensatt, det er mye som kan gi grobunn for en illegal økonomi.

Statsadvokat Morten Eriksen i Økokrim mener skatteparadiser, som han omtaler som sorte hull i verdensøkonomien, legger til rette den voksende sorte økonomien og truer stabiliteten.

– En forutsetning for å unngå kriser, er at man har oversikt, og at markedet er transparent. Så lenge det ikke er det, vil det som foregår, alltid være mer sårbart. Det vil være mer usikkert når krisen er under oppseiling, og effekten av virkemidler man setter inn, er mer usikre, sier Eriksen.

– Så dette er en stor del av problemet når vi har en økonomisk krise i Europa nå?

– Det er i hvert fall en betydelig del av krisen at det blir mye vanskeligere å finne løsninger, fordi de som vil, skjuler skattbar inntekt i skatteparadisene.

Land som Sveits, Liechtenstein og Monaco nekter skattemyndigheter i andre land innsyn i hva deres borgere og bedrifter oppbevarer av penger. Dermed er skatteparadisene perfekte steder å unndra skatt eller skjule inntekter fra narkotika og våpenhandel.

– Skatteparadiser alene trenger ikke å være ulovlig, men når du har det kombinert med en taushetsplikt, handler det ikke bare om å redusere skatt. Det handler om å kunne være anonym og ikke fortelle hvor pengene kommer fra. Det man da har, er en ideell kombinasjon for å kunne kombinere lovlig og ulovlig virksomhet, sier økonom Tina Søreide, som har tatt doktorgrad på korrupsjon.

Ifølge Søreide bruker 49 av de 50 største bedriftene i Europa skatteparadiser.

– Det er store beløp som er unndratt skatt, og det er ingen som ser at de selv skulle opptre redelig, hvis alle rundt dem tjener på å unngå skatt.

SISTE NYTT

Siste nytt