Hellas er allerede i dypt inne i gjeldsknipa, og resten av Europa frykter konsekvensene det vil få for økonomien i eurosonen.
Den greske finansministeren har informert EU om at det ikke blir noen folkeavstemning om EUs økonomiske redningspakke.
Samtidig øker presset på Berlusconi for å få orden i Italias økonomi. EU-ledere har gjentatte ganger bedt Berlusconi om å få orden på de italienske statsfinansene så raskt som mulig.
De kriserammede landene må få gjennom krisepakkene fra EU for å redde sitt eget, og Europas skinn.
Og det er Berlusconi og Papandreou som må presse pakkene gjennom. Men ifølge eksperter NRK har snakket med, har ingen av dem tillit fra folket.
– Tilliten til Papandreou er tynnslitt
Panos Dimas.
Foto: privat– Tilliten til Giorgos Papandreou er tynnslitt. Det er ingen tillit til ham i opposisjonen i Hellas, det er ingen som tror på ham der. Ingen vil sitte sammen med ham i en samlingsregjering, dermed kommer han aldri til å kunne lede en samlingsregjering, sier professor i filosofi, Panos Dimas.
Dimas er direktør ved det Norske instituttet i Athen, og har bodd i Hellas de fire siste årene. Han sier mange grekere føler seg lurt etter at statsministeren nylig sa seg villig til å gå av for deretter å be om et tillitsvotum.
– Folk lurer på hvorfor han ba om et tillitsvotum dersom han virkelig vil gå av. Vinner han tillitsvotumet, så blir hans regjering sittende, sier Dimas.
Han tror den eneste utveien er at regjeringen og statsministeren går av.
– Papandreou har problemer, også utenlands, der det ser ut til at de fleste er skeptiske til hans evner til å rydde opp i kaoset.
(Saken fortsetter under videoen.)
SE VIDEO: Eurokrisen på 1-2-3
– Verre i dag enn i går
Situasjonen i Hellas utvikler seg fra time til time, og Dimas mener situasjonen i dag, om mulig, er enda verre enn den var i går.
– Da fantes det en mulig utvei ved at både grekerne og kanskje hele verden trodde regjeringen var på vei til å gå av. Så ville man få en overgangsregjering og et snarlig valg, noe som ville minske trykket og normalisere situasjonen. Nå er det få som tror at regjeringen vi gjøre dette, dersom den vinner tillitsvotumet, sier Dimas.
Dimas tror det store flertall av det greske folket nå ønsker nyvalg og en ny regjering. Likevel tror han Papandreou har muligheten til å vinne tillitsvotumet, men ikke nødvendigvis folkets eller verdens tillit.
– Jeg tror at det i realiteten er slutt for denne regjeringen og statsministeren. Hans forhold til folket og Europa er skadet. Mye tyder på at Europa vil ha en ny samtalepartner, en som ikke inngår avtaler og så ber om folkeavstemning om de skal godta den, sier Dimas.
(Saken fortsetter under bildet.)
Berlusconi og Papandreou ble begge presset hardt under G20-møtet.
Foto: YVES HERMAN / Reuters– Berlusconi har lite tillit
– Berlusconi har liten tillit fra det italienske folket til å få gjennom en spareplan, sier Italia-ekspert Audun Urke.
Han sier at Berlusconi også sliter med å få tillit i nasjonalforsamlingen.
– Opposisjonen og sentrale personer i partiet, ber Berlusconi om å trekke seg tilbake.
Plakat med bilde av Berlusconi under en demonstrasjon i Roma.
Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp
Urke mener det er viktig for Italias fremtid å få gjennom spareplanen.
– Renta fyker opp og de har mye gjeld. De vil slite fremover, men ikke like mye som Hellas. Krisa i Italia henger sammen med den politiske delen.
– Pensjonsalderen må opp
Berlusconi er mest opptatt av å holde ut til neste valg.
– Det er lite sannsynlig at han trekker seg. Han kan derfor bli delaktig i å få på plass en spareplan. Problemet er at han ikke har tillit fra folket. Likevel er han så sentral at han må være med på det.
Hva skal til for å få Italia på rett kjøl?
– Pensjonsalderen må opp, og det må bli færre reguleringer i arbeidslivet.