Hopp til innhold

Slik skal Obama overbevise USA

Tirsdag holder president Barack Obama sin første «State of the Union»-tale i et valgår, mens republikanerne krangler om hvem som skal utfordre ham.

Barack Obama

Barack Obama under sin forrige «State of the Union»-tale.

Foto: POOL / Reuters

Etter et uvanlig innholdsrikt år der verden har gjennomgått store forandringer møter Obama en delvis fiendtlig innstilt forsamling når han leverer årets viktigste tale.

Nå er det imidlertid USAs tilstand som gjelder, og da må Den arabiske våren og slutten på krigen i Irak vike for det største problemet på hjemmebane: Økonomien.

CNN mener å vite at Obama kommer til å benytte anledningen til å legge frem en ny detaljert plan for en bærekraftig økonomi, med fokus på produksjon, energi, utdanning og middelklasseverdier.

Obama vil dermed fortsette å underbygge hovedbudskapet han tok opp i desember, nemlig at den amerikanske økonomien motarbeider landets middelklasse.

Dette skal presidenten ordne ved å gå tilbake til «grunnverdiene som definerer USA», der hardt arbeid lønner seg og ansvar, ikke skjødesløshet, blir belønnet, skriver CNN.

Les: Dramatiske gjeldstall for Obama
Les: Over 46 millionar fattige i USA
Les: Obama la fram milliardplan for å redde jobbvekst

Barack Obama varsler nye økonomiske tiltak i tirsdagens tale. (VIDEO: Det hvite hus)

Varsler veiskille

Samtidig blir det viktig for Obama å slå tilbake mot de republikanske presidentkandidatene, som kjemper om å få stille mot ham i november.

Obama mener den republikanske ideologien er for fokusert på å la amerikanerne klare seg helt på egen hånd, og etterlyser likhet for alle.

Les: Gingrich tok en overlegen seier
Les:
– Obama er en farlig mann
Les: Slik velges republikanernes presidentkandidat

– Det er ikke et synspunkt som sier at vi skal straffe profitt og suksess, eller at vi skal late som om myndighetene kan fikse alle problemene i samfunnet. Det sier at vi er sterkere sammen, når alle får en sjanse og drar sin del av lasset, sa Obama da han besøkte Kansas i desember.

Ifølge CNNs kilder vil Obama være ganske krass for å få frem forskjellene, og i en forhåndsvideo varsler han et nytt veiskille.

– Vi kan gå i to retninger. En av dem går mot færre muligheter og mindre rettferdighet, men vi kan også kjempe for den retningen jeg mener vi bør gå: Å bygge en økonomi som fungerer for alle, sier Obama.

Obama skal også ha planer om å foreslå opplæring for arbeidsløse, oppfordre til å hente stillinger tilbake fra utlandet, og understreke viktigheten av å utvikle alternative energikilder.

Barack Obamas «State of the Union»-tale

Fra Barack Obamas forrige «State of the Union»-tale.

Foto: TIM SLOAN / Afp

– Vil kjefte på Kongressen

Obama må henvende seg til både Kongressen og amerikanske velgere, noe som blir en kritisk balansegang, skriver Washington Post.

Mens Obama er nødt til å fri til velgerne, vil han også få frem sin egen misnøye med Kongressen.

– Et av temaene kommer til å bli Kongressens udugelighet. Det kan komme i en oppfordring om å slutte å tenke politikk, og heller tenkte på hva som er best for landet, sier presidentforsker Robert Dallek til avisen.

Obama har flere ganger kritisert republikanerne i Kongressen for å motarbeide ham, og Dallek spår en anspent stemning når presidenten går på podiet.

Obamas oppslutning har økt de siste månedene, og ligger nå på 48 prosent. Likevel er to av tre uavhengige velgere misfornøyd med måten han har håndtert økonomien på.

Les: Obamas leir har samlet inn 68 millioner til valgkamp
Les: Obamas popularitet øker igjen

SISTE NYTT

Siste nytt