Hopp til innhold

Venter flere E.coli-smittede i Norge

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Folkehelseinstituttet regner med at det vil komme flere tilfeller av E.coli-smittede i Norge. I Tyskland tror man at smittebølgen har nådd toppen.

Siri Hauge

Lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet venter flere smittede i Norge.

Foto: NRK

Til nå har 14 mennesker mistet livet i Tyskland og totalt 1200 har fått påvist smitte av E.coli-varianten Ehec.

Det er også påvist Ehec-smitte i Sverige, Storbritannia, Danmark, Nederland, Østerrike, Frankrike og Sveits.

I Norge er en mann i 40-årene lagt inn på sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Vi forbereder oss på at flere sannsynligvis blir syke i Norge, siden både Sverige og Danmark har flere titalls tilfeller av smitte, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet til NRK.

– Toppen kan være nådd

Medisinsk direktør Jörg Debatin ved Eppendorf universitetsklinikk i Hamburg hvor de fleste av de tyske pasientene behandles, sier nå at de tror at toppen av smitteutbruddet kan være nådd.

Debatin sier til Die Welt at tallet på alvorlig syke har stabilisert seg og at dette kan være et tegn på at smittebølgen er på vei ned igjen.

Leger ved universitetet i Münster har nå også utviklet en test som gir raskere svar på om folk er smittet av Ehec. Testen skal ifølge avisen kunne påvise smitten hos pasientene i løpet av få timer.

Mangler blod

I Tyskland behandles nå 300 mennesker for den alvorlige nyresykdommen HUS som forårsaker blodig diaré og leverskader. I verste fall kan den også føre til fullstendig nyrekollaps.

Ved Eppendorf-klinikken er de nå i ferd med å gå tomme for blodplasma som brukes i behandlingen av sykdommen.

– Vi har nå et dagsforbruk på mellom 500 og 700 poser med plasma daglig. Vanligvis er dette antallet 60 poser, sier en talskvinne for klinikken til nyhetsbyrået Reuters.

Neurolog Rolf Stahl ved klinikken sier at nær en tredel av pasientene nå har mistet all nyrefunksjon og er avhengige av dialyse.

Legene forsøker også å behandle 11 av pasientene med den eksperimentelle medisinen Eculizumab i et forsøk på å redde livene deres. Dette antistoffet skal så langt ha gitt gode resultater.

SISTE NYTT

Siste nytt