1500 skolebarn kan ha spist E.coli-agurker

Danske myndigheter frykter at barn ved skolefritidsordningene på Fyn kan ha fått i seg E.coli-bakterier fra agurker.

Agurk

Minst 15000 danske skolebarn kan ha blitt smittet av E.coli. (Illustrasjon)

Fredag fikk barna servert agurkene under et arrangement på Skt. Klemens-skolen i Odense. 1500 barn fra seks skoler i nærområdet deltok på arrangementet.

Agurkene stammet fra grøntleverandøren Mango som igjen skal ha kjøpt dem fra en annen dansk grossist.

Mango har også eksportert agurker til en av de tyske leverandørene hvor man har påvist E.coli-smitte i grønnsakene.

Må kontakte lege

Lørdag fikk ledelsen ved Skt. Klemens skole beskjed om at agurkene er trukket tilbake, forteller SFO-leder Niels Haastrup til Fyns Stiftstidende.

– Vi følte oss sikre fordi dette var danske agurker. Vi er selvfølgelig veldig irriterte over at dette kunne skje, selv om det var umulig for oss å unngå det, sier Haastrup.

Foreldrene til de rundt 1500 barna som har spist agurkene, har fått beskjed om å ta kontakt med lege og følge med på om barna deres viser symptomer på smitte.

Tar prøver

Det er ikke noe som tyder på at de danske agurkene er infisert, men siden de ble blandet sammen med et parti fra nederland hos den tyske leverandøren, kan man heller ikke utelukke noe.

De danske agurkene er nå sendt til analyse, og et prøvesvar er først ventet tirsdag, skriver avisen.

10 døde

Så langt har tyske helsemyndigheter knyttet ti dødsfall til utbruddet . Ytterligere 1000 personer i flere land er smittet av den aggressive E.coli-varianten EHEC (Enterohemoragiske E. coli).

I Sverige er minst 30 personer blitt syke. Flere får dialysebehandling som følge av nyreproblemer, ifølge TT.

Svenske helsemyndigheter tror de syke er blitt smittet i Tyskland, og at det ikke finnes noen direkte smittekilde i Sverige.

Det norske Mattilsynet hadde søndag ikke fått meldinger om norske tilfeller, men det er meldt om sykdomstilfeller i Danmark, Storbritannia, Nederland og Østerrike.

– Bøndene blir skadelidende

I Tyskland advares fortsatt innbyggerne mot å spise salat, tomat og agurk, og myndighetene frykter at smitten og komplikasjonene vil øke.

– Vi må anta at antallet alvorlig syke kommer til å øke ytterligere, sier en talsmann for helsemyndighetene i Niedersachsen til Der Spiegel.

Tyske bønder er engstelige for at E.coli-frykten skal ramme dem økonomisk og tar nå egne prøver for å friskmelde grønnsakene.

Hans-Peter Witt i Bondeføderasjonen i Schleswig-Holstein sier til Der Spiegel at situasjonen truer eksistensen til mange bønder.

Det er praktisk talt umulig å få solgt salat, og enkelte steder er til og med jordbærsalget halvert, sier Witt.

SISTE NYTT

Siste nytt