Mattilsynet kartlegger norsk agurkimport

Mattilsynet kartlegger nå importen av agurk til Norge for å forhindre at grønnsaker med E.coli-smitte når norske forbrukere.

Spansk agurkplantasje

En arbeider høster agurker ved en plantasje i Spania. Også spanske agurker er mistenkt for å være E.coli-smitten.

Foto: FRANCISCO BONILLA / Reuters

Ifølge tyske myndigheter er E.coli-varianten EHEC (enterohemoragisk E. coli) påvist i agurker fra enten Nederland eller Danmark. I tillegg er spanske agurker mistenkt for å være smittekilden.

Ikke påvist i Norge

Det norske Mattilsynet opplyser at de foreløpig ikke har fått informasjon som tyder på at de smittebærende grønnsakene har nådd det norske markedet. Norske frukt- og grøntimportører har fått beskjed om å gjøre rede for sin import.

– Hvis disse produktene er importert til Norge vil vi få beskjed raskt.gjennom det europeiske varslingssystemet, sier rådgiver ved seksjon planter og vegetabilsk mat i Mattilsynet Torunn Stalheim til NRK.no.

Hun understreker at det så langt ikke er påvist smittetilfeller i Norge, og at de heller ikke ser noen grunn til å be norske forbrukere være på vakt.

– Vi vil opprettholde rådet om at man ikke spiser agurk, salat og tomat dersom man reiser til Tyskland. Samtidig følger vi utviklingen i Norge, sier Stalheim.

– Viktig med god kjøkkenhygiene

Seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet sier at det er et stort mysterium hvordan grønnsaker kan være E.coli-mittebærere.

– Det kan stamme fra gjødsel eller fra vanningsvann, men det er bare spekulasjoner, sier han.

– For å unngå bli smittet gjelder de generelle rådene om god kjøkkenhygiene. Vask grønnsakene og følg ellers de rådene som Folkehelseinstituttet gir om god hygiene på kjøkkenet, sier Røyneberg.

Han sier han ikke ser noen grunn til å advare mot å kjøpe agurker eller andre grønnsaker i Norge nå.

Nok norske agurker for hele Norge

Ifølge Grøntprodusentenes samarbeidsråd er det for øyeblikket nok norskproduserte agurger i det norske markedet til å dekke ettespørselen.

– Alle norske klasse 1 agurker er filmet med plast der det tydelig går fram at de er produsert i Norge, sier daglig leder Morten N. Andersen.

Det er 47 produsenter som leverer agurger i Norge.

– For tomater nærmer vi oss norsk markedsdekning, sier Andersen, som legger vekt på at alle norskproduserte grønnsaker skal være tydelig merket, sier Andersen.

Han legger til at de norske produsentene klarer å dekke etterspørselen etter de fleste salatgrønnsaker i det norske markedet.

Minst 1000 smittede

Så langt har tyske helsemyndigheter knyttet ti dødsfall til utbruddet . Ytterligere 1000 personer i flere land er smittet av den aggressive E.coli-varianten.

I Sverige er minst 30 personer blitt syke. Flere får dialysebehandling som følge av nyreproblemer, ifølge TT.

Også i Danmark, Nederland, Østerrike og Storbritannia har det kommet rapporter om smittetilfeller.

Myndighetene i Tyskland venter at tallet på alvorlig syke vil stige i dagene som kommer.

– Vi må anta at antallet alvorlig syke kommer til å øke ytterligere, sier en talsmann for helsemyndighetene i Niedersachsen til Der Spiegel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger