Hopp til innhold

Japan: – Atomulykken like ille som Tsjernobyl

Japan klassifiserer nå ulykken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi som en atomulykke på nivå sju, samme nivå som ulykken i Tsjernobyl i 1986.

Reaktor tre Fukushima Japan

Bilde av reaktor tre ved Fukushima-anlegget i Japan. Landet har nå høynet nivået på ulykken, samme nivå som Tsjernobyl i 1986.

Foto: Ap

Men de to hendelsene er svært forskjellige, understreker japanske myndigheter.

Utslippet av radioaktive stoffer fra det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi ligger ifølge målinger gjennomført av japanske myndigheter på om lag 10 prosent av det radioaktive utslippet fra Tsjernobyl.

Hidehiko Nishiyama foran en tegning av Fukushima

Hidehiko Nishiyama i Japans atomsikkerhetskommisjon foran en tegning av reaktor to ved Fukushima Daiichi.

Foto: YURIKO NAKAO / Reuters

Fukushima og Tsjernobyl er to helt forskjellige hendelser, fastslår Hidehiko Nishiyama i Japans direktorat for atomsikkerhet.

– I Tsjernobyl var det akutt eksponering for store strålingsmengder, og 29 personer døde av dette. Noe slikt har ikke skjedd i Fukushima, sier han.
Det har heller ikke vært noen reaktoreksplosjon i Fukushima, påpeker Nishiyama.

Ulykken ved Fukushima Daiichi er hittil klassifisert som en atomulykke på nivå fem, men nå høynes dette nivået.

– Lekkasjene fra reaktorene har ikke stoppet, og vår bekymring er at denne situasjonen til slutt vil overstige Tsjernobyl-ulykken, sier en operatør i TEPCO tirsdag.

Opp til nivå sju

Nivå sju er det øverste nivået på den internasjonale skalaen over atomulykkers alvorsgrad. Atomulykker på nivå sju er kjennetegnet av at de har utstrakte konsekvenser for helse og miljø.

Japans egen vurdering av ulykkens alvorsgrad er kun foreløpig. Den endelige vurderingen av ulykken er det Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) som står for.

Atomkraftekspert Murray Jennex ved San Diego State University i USA mener det er meningsløst å sammenligne Fukushima med Tsjernobyl.

– Fukushima er ikke i nærheten av det nivået, sier han.

I Tsjernobyl eksploderte en av reaktorene, og radioaktive stoffer ble slynget høyt opp i atmosfæren.

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo har atomsikkerhetskommisjonen gjort beregninger som viser at utslippene av radioaktive stoffer fra atomkraftverket har nådd et nivå på opptil 10.000 terabecquerel i timen.

Det skal være disse målingene som ligger til grunn for tirsdagens oppjustering av ulykkens alvorsgrad fra nivå fem til nivå sju.

To kraftige jordskjelv tirsdag

Arbeiderne ved kraftverket ble igjen evkuert etter at to nye og kraftige etterskjelv rammet det nordøstlige Japan tirsdag.

Det siste skjelvet hadde en styrke på 6,3 og førte til at bygningene i Tokyo ristet. Det er ikke utstedt tsunamivarsel, ifølge japansk fjernsyn. Noen timer tidligere opplevde landet et etterskjelv med styrke på 6,4.

Det er ennå ikke kommet meldinger om nye ødeleggelser på grunn av de to etterskjelvene, men selskapet TEPCO sjekker situasjonen både ved atomkraftverket Fukushima-Daiichi og Fukushima-Daini.

Ny brann i natt

Samtidig brøt det ut en ny brann i det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi i natt.

Det opplyser atomkraftverkets eier TEPCO. Brannen, som er slukket, brøt ut i bygningen ved atomkraftverkets reaktor nummer fire.

Brannen skal ikke ha ført til nye utslipp av radioaktive stoffer fra atomkraftverket.

Titusener av mennesker er evakuert innenfor en radius på 20 kilometer rundt atomkraftverket, og regjeringen har varslet at evakueringssonen skal utvides.

Krisen ved Fukushima Daiichi oppsto da atomkraftverkets kjøleanlegg ble slått ut av tsunamien som fulgte etter det voldsomme jordskjelvet i Japan den 11. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt