Høy stråling tvinger fram mer evakuering i Japan

Japan vil utvide evakueringssonen rundt det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi på grunn av høy stråling. Samtidig ble det i dag markert at det er en måned siden katastrofen inntraff.

Fukushima sett frå lufta

Luftfoto av atomkraftverket Fukushima Daiichi.

Foto: HO / Reuters

Japans regjering vil utvide evakueringssonen fra 20 til 30 kilometer rundt atomkraftverket i enkelte områder, avhengig av vindretningen, skriver avisa Asahi.

Beboerne vil få ei uke på seg til å forberede evakueringen.

Jordskjelv

Ødeleggelsene er enorme etter katastrofen som inntraff for en måned siden.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Ifølge avisa The Japan Times vil regjeringen stenge sonen på 20 kilometer fullstendig, noe som betyr at evakuerte beboere ikke lenger vil kunne besøke hjemmene for å lete i ruinene etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Utvidelsen ble kunngjort av regjeringen på en pressekonferanse i Tokyo mandag. Men ifølge en talsmann er det ikke nødvendig å evakuere umiddelbart. I stedet skal evakueringen skje over en måneds tid.

Beboere innenfor radiusen på 20–30 kilometer fra atomkraftverket er tidligere blitt oppfordret til å holde seg innendørs eller forlate området frivillig.

Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) og flere land har rådet folk til å holde seg utenfor en sone på 80 kilometer rundt atomkraftverket.

Regjeringstalsmann Yukio Edano sa mandag at faren for en forverring ved atomkraftverket var i ferd med å bli vesentlig mindre.

– Burde vært gjort for lengst

Blant dem som mener at myndighetene for lengst burde evakuert et større område, er Greenpeace.

Miljøorganisasjonen har gjort flere tester av strålingen rundt kraftverket, blant annet i byene Koriyama og Fukushima, som ligger henholdsvis 50 og 60 kilometer fra det aktuelle kraftverket.

Målingene viser at innbyggerne står i fare for å få en strålingsdose på over 5 milliSieverts i året, fem ganger den maksimalt tillatte årlige dosen.

Det bor over 1 million mennesker i området utenfor den nåværende evakueringssonen.

– Faren minsker

Et viktig spørsmål er hvor lenge innbyggerne må belage seg på å vente før de kan vende hjem.

Ifølge Greenpeace har testene også avslørt en god nyhet: Mesteparten av radioaktiviteten skyldes spredning av stoffet Cesium 134, som har en halveringstid på to år.

Hadde det vært snakk om Cesium 137, ville den hatt en halveringstid på 30 år.

Samtidig fremholder regjeringen at faren for en massiv radioaktiv lekkasje fra atomkraftverket er blitt vesentlig mindre de siste ukene.

En måned siden katastrofen i Japan

En dame tørker tårer under minnesmarkeringen i Japan mandag.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Atomkraftverket fungere åpenbart ikke normalt. Vi må fortsatt be innbyggere i nærheten om å forbli evakuert i tilfelle situasjonen forverrer seg. Vi mener at risikoen for det er blitt vesentlig mindre sammenlignet med én til to uker etter jordskjelvet, sier regjeringstalsmann Yukio Edano.

En måned siden

Med stillhet markerte Japan mandag også at det er en måned siden jordskjelvet og tsunamien rammet landets nordøstlige kyst.

Klokka 14.46 lokal tid ble japanere over hele landet stående i taushet for å minnes de tusenvis av mennesker om mistet livet i katastrofen.

På TV ble det vist bilder fra den katastroferammede kysten der rekker med overlevende og redningsarbeidere sto med hodene bøyd. Katastrofen er den verste som har rammet Japan i manns minne.

Video En måned siden katastrofen inntraff Japan

NETT-TV: En måned siden katastrofen inntraff Japan.

– Kom tilbake

Ellers i Japan streves det med den krevende oppgaven å bygge opp deler av landet etter «trippelkatastrofen».

Før helga gikk japanske turguider ut og ba de utenlandske turistene om å komme tilbake til landet.

– Vi har ingen jobber lenger, fordi alle turistene har avbestilt, sier turistguide Yumiko Nakaura.

Video Japan er trygg

Video: En gruppe arbeidsledige turguider håper inderlig at turistene vil returnere til Japan.

Redde for radioaktivitet

Før katastrofen inntraff var det forventet at reiseliv og turisme skulle bidra med nesten 7 prosent til Japans brutto nasjonalprodukt i år, eller 33 billioner Yen, ifølge International Air Transport Association, melder nyhetsbyrået Reuters.

Den overhengende faren for å bli utsatt for radioaktivitet og hyppige etterskjelv har ført til at turistene holder seg langt unna det populære reisemålet.

Japan hadde over 9,44 millioner utenlandske besøkende i 2010.

SISTE NYTT

Siste nytt