200.000 fortsatt hjemløse i Japan

Én måned etter det katastrofale jordskjelvet i Japan, trenger mange fortsatt hjelp til å skaffe mat og tak over hodet. Det vil bli mange flere.

I byen Kamaishi har myndighetene fylt opp gymsaler med små midlertidige «rom» for å gi flest mulig tak over hodet.

Nærmere 200.000 mennesker som mistet sine hjem, oppholder seg fortsatt på midlertidige mottakssentre, der det enkelte steder ennå er knapt med mat, vann og medisiner, ifølge Røde Kors.

Ifølge de ferskeste tallene fra myndighetene er 13.013 mennesker funnet døde mens 14.608 fortsatt er savnet etter skjelvet og tsunamien 11. mars i år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
De første hjemmene klare

Til tross for at Japan er regnet som verdens tredje største økonomi, har de vært avhengig av hjelp utenfra da katastrofen rammet.

I helga kunne de første familiene som mistet alt under tsunamien flytte inn i et nytt hjem i Rikuzentakada i Iwate-prefekturet, som man kan se på Røde Kors sine egne bilder ovenfor.

Hjemmene fikk de med hjelp fra blant annet fra den humanitære organisasjonen, som bidrar til gjenoppbygging i de katastroferammede områdene.

Skal møblere 70.000 hjem

Jordskjelv i Japan

Japanske militære minnes ofrene fra jordskjelvet 11. mars 2011 med to minutters stillhet 11. april 2011.

Foto: Yasuhiro Takami / Ap

– Et midlertidig hus er ikke bare et tak, det gir trygghet og beskyttelse. Ikke minst gir det et håp om framtiden og at det er mulig å gjenskape livet man levde før jordskjelvet og tsunamien, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Hittil har den humanitære organisasjonen skaffet 36 boliger, og skal møblere 70.000 nye hjem med nødvending innbo og utstyr.

Hundretusenvis flere hjemløse

Japankatastofen

En politimann leter etter døde i Minamisoma, rundt 18 kilometer fra det ødelagte Fukushima atomkraftverket.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Antallet hjemløse vil øke den nærmeste tida etter at japanske myndigheter mandag besluttet å utvide evakueringssonen rundt det ødelagte kraftverket Fukushima Daiichi på grunn av høye stråleverdier.

Evakueringssonen har fram til nå vært 20 kilometer rundt atomkraftverket, men nå skal sonen utvides til mellom 30 og 40 kilometer.

Det innebærer at hundretusenvis av japanere må reise fra hjemmene sine i flere byer og landsbyer.

Får ikke besøke ruinene

Japankatastrofen

En eldre kvinne på et mottakssenter gråter mens hun minnes sine døde slektninger. Mandag var det en måned siden et kraftig jordskjelv utløste den store tsunamien som knuste mange småbyer langs den nordøstlige kysten av Japan til pinneved.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) og flere land har rådet folk til å holde seg utenfor en sone på 80 kilometer rundt atomkraftverket.

Ifølge avisa The Japan Times vil regjeringen stenge sonen på 20 kilometer fullstendig, noe som betyr at evakuerte beboere ikke lenger vil kunne besøke hjemmene for å lete i ruinene etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Beboere innenfor radiusen på 20–30 kilometer fra atomkraftverket er tidligere blitt oppfordret til å holde seg innendørs eller forlate området frivillig.

Samtidig fremholder regjeringen at faren for en massiv radioaktiv lekkasje fra atomkraftverket er blitt vesentlig mindre de siste ukene, men at de vil evakuere for sikkerhets skyld.

Nytt skjelv da Japan mintes sine døde

Japankatastrofen

En mor leter etter sitt barns personlige eiendeler en måned etter at grunnskolen i Ishinomaki i Miyagi ble skylt vekk av tsunamien 11. mars 2011.

Foto: STR / Afp

Klokka 14.46 lokal tid mandag stod japanerne stille i taushet i to minutter for å minnes de rundt 25.000 menneskene som mistet livet på grunn av det massive jordskjelvet som ble etterfulgt av en nådeløs tsunami for nøyaktig en måned siden.

Få timer senere, samme dag, ble Japan rammet av nok et kraftig etterskjelv på nordøstkysten. Det kraftige etterskjelvet i nordøstre Japan skal ikke ha ført til store skader.

Det viste seg å være ett av flere etterskjelv etter det store jordskjelvet 11. mars.

Se de siste jordskjelvene i verden her


SISTE NYTT

Siste nytt