– Dette er helt klart en alvorlig situasjon, sier Peter Cordingley, talsmann for Verdens helseorganisasjons regionkontor for det vestlige Stillehavet.
- Les også:
Funn av radioaktiv stråling i grønnsaker, melk og vann har de siste dagene utløst bekymring i naboområder utenfor Japan, til tross for japanske myndigheters forsikringer om at stråleverdiene ikke er så høye at det er helsefarlig.
– Det er betraktelig mer alvorlig enn noen trodde de første dagene, da vi mente at et slikt problem kunne begrenses til et område på 20 til 30 kilometer, fortsetter han.
- Les også:
Stanset salg
Japanske myndigheter har allerede forbudt salg av råmelk fra Fukushima-området og spinat fra et annet nærliggende område.
Ytterligere restriksjoner på salg av mat var ventet mandag.
Verdens helseorganisasjon har ingen informasjon om at forurenset mat fra området hvor det ulykkesrammede kjernekraftverket Fukushima Daiichi ligger, har nådd andre land.
– Vi kan ikke se noen kobling mellom Daiichi og eksportmarkedet. Men det er trygt å anta at noen av de forurensede produktene har kommet seg ut av det forurensede området, sier Cordingley videre.
Nye retningslinjer
Eksperter i Verdens helseorganisasjon jobber for å få mer oversikt over situasjonen for å kunne gi mer retningslinjer utover mandagen.
Cordingley påpeker samtidig at det for øyeblikket er vanskelig å vite hvorvidt radioaktiviteten funnet i enkelte japanske matvarer kommer fra det ulykkesrammede atomkraftverket i Fukushima.
Problemene ved kjernekraftverket ble utløst av det kraftige jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars.