Hopp til innhold

Advarer mot rasering av regnskog i Guyana

Guyana har planer om å bygge en demning i regnskogen ved hjelp av bistandspenger fra Norge. Regnskogfondet advarer mot at byggingen vil kunne rasere regnskogen.

Regnskogen i Brasil

Regnskogfondet advarer mot rasering av regnskogen når Guyana planlegger å bygge et vannkraftverk. Dette bildet er fra regnskogen i nabolandet Brasil.

Foto: Antonio Scorza / AFP/Scanpix

Ifølge Development Today ønsker Guyana å bruke nesten 240 millioner kroner i norske bistandspenger for 2010 og 2011 til å bygge et vannkraftanlegg med en demning i landets regnskog.

Guyanas president Bharrat Jagdeo

Guyanas president Bharrat Jagdeo.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Planene om å bygge vannkraftverk har myndighetene i Guyana hatt i mange tiår.

Guyanas sittende president, Bharrat Jagdeo, hevder at vannkraftverket vil gavne miljøet fordi produksjonen av elektrisitet vil skje ved hjelp av en fornybar energikilde.

Byggingen av vannkraftverket er beregnet til å koste totalt 3,6 milliarder kroner.

Regnskogfondet er bekymret for Guyanas planer om å bygge vannkraftverket.

Ifølge Rådgiver i Regnskogfondet, Vemund Olsen, vil det blant annet være nødvendig å hogge rundt 70 kvadratkilometer uberørt regnskog.

– Dette prosjektet er veldig kontroversielt. I prinsippet skal norske penger for å bevare regnskogen gå til prosjekter som faktisk bevarer skog, og ikke det motsatte. Vi vil insistere på at Norge går fram med ekstrem varsomhet og stiller strenge krav før de eventuelt godkjenner prosjektet, sier Olsen til NRK.no.

Vil gjøre stor skade

Han sier at et stort vannkraftanlegg midt i regnskogen vil gjøre stor skade på miljøet.

– Det vil ha store negative konsekvenser for det biologiske mangfoldet, i tillegg til at avskogingen knyttet til selve byggingen av demningen vil føre til gedigne utslipp, sier Olsen.

Han sier videre at områdene som trolig vil gå med i byggingen av demningen er tradisjonelle områder til urfolk som ikke har blitt hørt skikkelig i denne forbindelsen.

– Det er positivt at Norge samarbeider med Guyana for å ta vare på regnskogen og legge om til en mer miljøvennlig utviklingsmodell, men alarmklokkene begynner å ringe dersom midler fra Norge i stedet benyttes til å rasere regnskogen for å bygge en demning og legge skogen under vann, sier Olsen.

Må stille strenge krav

Regnskogfondet sier at det er viktig at Norge stiller strenge miljøkrav og vurderer saken ekstremt nøye før man eventuelt godkjenner et slikt vannkraftprosjekt.

– Et slikt prosjekt kan også føre til mye negativ oppmerksomhet og gi regnskog- og klimasatsingen et dårlig rykte, sier Olsen.

Ikke godkjent ennå

Norge gir totalt 1,5 milliarder kroner i bistand til Guyana.

På grunn av fare for korrupsjon overføres ikke bistandspengene direkte til Guyanas regjering, men via et fond bestående av Verdensbanken og Guyana REDD+ Investment Fund (GRIF).

Prosjektene Guyana ønsker å få finansiert må legges fram for og godkjennes av GRIFs styre, som består av Norge og Guyana.

I en skriftlig uttalelse til NRK.no sier rådgiver i Regjeringens klima- og skoginitiativ, Per Fredrik Pharo, at vannkraftprosjektet i Guyana ikke ennå er godkjent for bruk av pengene fra Norge.

– Det er klart at Guyana ønsker å prioritere dette prosjektet, og det må da forelegges styret i GRIF med en erklæring fra den interamerikanske utviklingsbanken om at denne bankens standarder for miljø, sosiale forhold og andre standarder og prosedyrer overholdes, skriver Pharo.

– Liten andel skog

Han påpeker også at det ikke er noen forutsetning for norsk støtte at Guyana skal kutte ut all økonomisk aktivitet i regnskogen.

– Forutsetningen er at avskogingen skal holdes på et meget lavt nivå, skriver Pharo.

Videre skriver han at løsningen for dammen ikke er fastlagt, men at det skogsområdet som vil forsvinne som følge av prosjektet vil utgjøre en liten og meget begrenset andel av Guyanas totale regnskog.

– Den skogødeleggelsen dammen vil føre til, vil gi reduserte utbetalinger til Guyana relativt til om dammen ikke ble bygd, sier Pharo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt