Hopp til innhold

- Vi blir alle klimatapere

- Ingen vil gå seirende ut av klimakampen, mener Bolivias klimaforhnandler Pablo Solon. Han retter en advarsel mot land som forsøker å kjøpe seg ut av utslipp gjennom klimakvoter.

Bonde i Santiago de Huata, Bolivia

Klimaendringene kan føre til mer regn og issmelting. Det vil være en katastrofe for bøndene i fjell Santiago de Huata i Bolivia.

Foto: Dado Galdieri / AP

CO₂ i atmosfæren
419.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

- Klimakvoter vil ikke føre til mindre forurensing eller stanse temperaturendring på jorda. Det blir bare nok et marked og en privatisering av natur som vi ikke trenger, sier Bolivias FN-ambassadør og klimaforhandler Pablo Solon til NRK.

Han besøkte Washingtons tenketank Center for Economic and Policy Research for å dele sine bekymringer. En av dem er klimakvotehandelen.

- Bedrifter kommer til å selge klimakvoter til hverandre med fortjeneste. Ett sertifikat for å slippe ut ett tonn CO2 vil øke i verdi, men utslippet forblir på samme nivå.

Bolivias FN-ambassadør og klimaforhandler Pablo Solon
Foto: Anders Tvegård / NRK

- Det blir en karbonboble akkurat som boligboblen her i USA for et par år siden, advarer Solon.

- Og det er vi, fattige land med regnskog, som finansierer rike gjennom kvotesystemet uten å få noe igjen, sukker han.

Norges statsminister Jens Stoltenberg leder FN-utvalget som skal finne ut hvem som skal betale for klimatiltak i utviklingsland. Allerede under FNs hovedforsamling i september, sa Stoltenberg at det ikke blir noen klimaavtale i Mexico i år.

Kan komme utslippsmål

Heller ikke Bolivia ser mot Cancun-møtet i desember med stor optimisme.

Solon mener møtet i desember likevel er viktig fordi man kan få på plass et rammeverk - eller enighet - om hva man kan forhandle videre på.

Bolivia mener et viktigere spørsmål enn finansiering og teknologioverføring, er å komme fram til utslippsmål for å stabilisere temperaturen på kloden.

Pablo Solon tror sosialt press og protester er det som kan få klimaforhandlingene framover.

- Vi er på kanten av stupet allerede, ingen vil vinne klimakampen, sier han.

- En varmere klode endrer liv, is smelter, urbefolkning må flytte, landområder forsvinner, dyrkbar mark dør, man kan forhandle om mye, men ikke liv.

For Solon mener klimaendringer handler om liv.

Bolivia gjorde et forsøk tidligere i år med Verdens folks klimakonferanse i Cochabamba, som et motstykke til FN-toppmøtene. Representanter for organisasjoner i 152 land var representert, det samme var offisielle delegasjoner fra 46 land, mange av dem i Latin-Amerika og Karibia.

Noe av det mest konkrete som kom ut av møtet, var en gryende og samlet bevissthet om sosiale organisasjoners kamp for klimarettferdighet.

Klimakonferanse, Cochabamba, Bolivia

Deltakerne på Verdens folks klimakonferanse samlet på Feliz Capriles stadion i Cochabamba i april.

Foto: AIZAR RALDES / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.