Hopp til innhold

Pensjonsreform vedtatt i Frankrike

Det franske sentatet har vedtatt president Nicolas Sarkozys omstridte pensjonsreform.

Den franske arbeidsministeren Eric Woerth blir gratulert

Den franske arbeidsministeren Eric Woerth blir gratulert etter at resultatet er klart.

Foto: Jacques Brinon / Ap

Den franske arbeidsministeren Eric Woerth

Den franske arbeidsministeren Eric Woerth før avstemningen i senatet i dag.

Foto: Jacques Brinon / Ap
Den franske senatoren Anne-Marie Payet stemmer

Den franske senatoren Anne-Marie Payet avgir sin stemme.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

President Nicolas Sarkozy vil innføre pensjonsreformen i Frankrike, som blant annet vil føre til at pensjonsalderen blir hevet fra 60 til 62 år.

Reformen er ment å fjerne underskuddet på pensjonssystemet, som ifølge beregninger vil komme opp i 100 milliarder euro i 2050.

Pensjonsreformen må godkjennes av en parlamentarisk komité og vedtas på nytt i underhuset og senatet i fellesskap før den kan tre i kraft, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Varsler demonstrasjoner

Det har vært store demonstrasjoner i Frankrike mot pensjonsreformen., og det er varslet at det blir demonstrasjoner også fremover.

Demonstrasjoner i Frankrike

Fransk ungdom støtte sammen med politiet i Lyon i en av mange demonstrasjoner.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

De seks mektigste fagforbundene sier de ikke har noen planer om å bøye av, og varsler demonstrasjonar 26. oktober og 6. november.

– Protestene stanser ikke. Vi har bare ulike meninger om hvordan vi skal fortsette, sier Jean-Claude Mailly, lederen for en av de mest radikale forbundene Force Ouvriere til radiokanalen RMC.

– Nødvendig reform

Selv om det er stor motstand blant franske arbeidere mot reformen, mener Sarkozy at det er helt nødvendig med en høyere pensjonsalder for å hindre at Frankrike havner i en situasjon der økonomien kommer ut av kontroll.

– Vi kan ikke være det eneste landet i verden hvor en minoritet blokkerer alle andre. Ved å fortsette med demonstrasjonene vil vi ødelegge for økonomien vår, selskaper og miste arbeidsplasser, sier han.

Frankrike er blant EU-landene som har lavest pensjonsalder. Ifølge avisen Le Figaro er den reelle pensjonsalderen i Frankrike 58,7 år, den laveste iblant landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD).

Bråk i Lyon

Også i kveld er det opprør og fransk politi prøver å slå ned på protester i Lyon, der studenter de siste to ukene har protestert mot pensjonsreformen.

Grupperingen har blitt mer radikal den siste tiden og har brent biler og vært i kamper med politiet.

Politiet prøver å slå ned på demonstrasjoner i Lyon

Politiet prøver å slå ned på demonstrasjoner i Lyon.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt