Trapper opp kampen mot ny reform

Franske arbeidere sier de vil trappe opp og fortsette aksjonene neste uke mot den nye pensjonsreformen.

protest Paris

Studenter i Paris demonstrerer mot pensjonsreformen. Flere millioner franskmenn har de siste ukene demonstrert i gatene.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Demonstranter blokkerer flyplassen i Marseille

Demonstranter blokkerer flyplassen i Marseille.

Foto: EVN/RFC+
Demonstrasjoner i Frankrike

Tusenvis demonstrerte på gata i Paris tirsdag.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Franske arbeidere har i over en måned streiket og demonstrert mot regjeringens nye pensjonsreform. Reformen vil heve pensjonsalderen med to år fra 60 til 62 år.

LES: «Sarko, du er ferdig!»
LES: Streik lammer Frankrike

Det er ventet at den kontroversielle pensjonsreformen snart vil bli vedtatt i senatet, og det kan skje allerede fredag.

– Regjeringen er uforsonlig

Nå varsler arbeidsforbundet nok en uke med protester, skriver BBC . Demonstrasjonene skal finne sted torsdag i neste uke og lørdag 6. november, kunngjorde organisasjonene etter et møte torsdag.

– Regjeringen er uforsonlig. Vi må fortsette med masseaksjoner så snart som i neste uke. Vi vil spørre fagforeningene om å ta opp kampen ytterligere. Folk må gå ut i gatene i stedet for å jobbe, sier leder for det mektige fagforbundet CGT i Frankrike, Bernard Thibault.

President Nicolas Sarkozy har bedt demonstrantene om å gi seg.

– Vi kan ikke være det eneste landet i verden hvor en minoritet blokkerer alle andre. Ved å fortsette med demonstrasjonene vil vi ødelegge for økonomien vår, selskaper og miste arbeidsplasser, sier han.

Blokkerte flyplassen

Natt til i dag blokkerte demonstrantene en sentral rundkjøring i utkanten av Marseille og rammet all trafikk inn og ut av en av Frankrikes travleste flyplasser.

Ifølge Reuters blokkerte rundt 300 ungdommer Place de la Republique og Bastillen i Paris tirsdag.

163 personer ble tirsdag morgen arrestert, og 1158 personer er arrestert hittil denne uken.

Omstridt reform

Dette er en av de mest omstridte reformene på lenge i Frankrike.

Fagbevegelsen mobiliserer mot den borgerlige regjeringen for å få den til å snu. Tre måneder etter at pensjonsreformen ble lansert viser meningsmålinger at regjeringen overhodet ikke har støtte for reformen blant folk flest.

Frankrike er blant EU-landene som har lavest pensjonsalder. Ifølge avisen Le Figaro er den reelle pensjonsalderen i Frankrike 58,7 år, den laveste iblant landene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling i Europa (OECD).

Rammer urettferdig

Fagforeningene og opposisjonen mener reformen rammer urettferdig og legger en for stor del av byrden på kvinner, deltidsansatte og tidligere arbeidsløse.

Frankrike er hardt rammet av økonomisk krise. Det franske trygdesystemet tynger statsfinansene, og Sarkozy vil kutte trygder og opparbeidede goder.

Målet er å hindre at Frankrike havner i samme økonomiske problemer som mange andre EU-land. Ifølge regjeringen vil pensjonsreformen føre til innsparinger på 70 milliarder euro, rundt 560 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt