Hopp til innhold

Streik lammer Frankrike i dag

Deler av fly og tog-trafikken i Frankrike blir rammet av en landsomfattende streik som startet i dag. Halvparten av avgangene ved flyplassene i Paris kan bli innstilt.

Video Streik i Frankrike

Togene står stille i Frankrike i dag.

Mange tog og metroer blir stående på stasjonen i dag. En del havner kan bli stengt, og det er også ventet streik ved flere oljeraffinerier.

– Dette kan føre til at det blir mangel på drivstoff, forteller NRKs korrespondent Hege Moe Eriksen.

Hege Moe Eriksen

NRKs korrespondent Hege Moe Eriksen forteller at dagens generalstreik kan få store konsekvenser for de reisende.

Foto: NRK

Lammer flytrafikken

Også de flyansatte har blitt kalt ut i streik i dag, og det kan bli mange innstilte avganger. Flyplassene i Paris advarer dessuten om at det kan bli vanskelig å komme seg til flyplassene.

SAS forteller at streiken ikke rammer dem i særlig stor grad. Ettermiddagsavgangen klokken 16:55 fra Oslo til Paris er innstilt - det samme er returen tilbake til Norge.

– Vi har fått beskjed om at flytrafikken skal reduseres med 25-30 prosent. Vi har derfor innstilt denne ene turen. Alle passasjerene har fått beskjed, og er overført til andre avganger, forteller infomasjonssjef Knut Morten Johansen.

De streikende protesterer mot regjeringens planer om å innføre høyere pensjonsalder. .

Sju av ti mot reformen

Det franske senatet vedtok mandag et sentralt punkt i den kontroversielle pensjonsreformen til regjeringen. Dermed er pensjonsreformen et skritt nærmere til å bli fransk lov.

Forslaget om å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år med full pensjon fikk i Senatet 174 stemmer. 159 senatorer stemte imot. Nasjonalforsamlingen har allerede vedtatt at tidligste pensjonsalder skal heves fra 60 til 62 år.

Det er fjerde gang det er omfattende protester mot høyere pensjonsalder i Frankrike.

– Målinger viser at sju av ti franskmenn er i mot denne pensjonsreformen, og nå hardner frontene. President Nicolas Sarkozy kjører på for å få reformen gjennom, fagforeningene på sin side prøver å få parlamentet til å vende tommelen ned, forteller Moe Eriksen.

Det er ventet at parlamentet skal vedta reformen innen utgangen av denne måneden.

SISTE NYTT

Siste nytt