Hopp til innhold

Støre frykter at organisasjoner trekker seg ut

Utenriksminister Jonas Gahr Støre frykter at hjelpeorganisasjoner trekker seg ut av Afghanistan. Han advarer mot at hjelpearbeidere og militære kan bli forvekslet dersom begge skal utføre humanitært arbeid.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

NRK forteller i dag om hvor farlig situasjonen er for frivillige hjelpearbeidere i Afghanistan.

Blant de 15 000 dokumentene NRK Brennpunkt har fått tilgang til fra varslernettstedet Wikileaks, inneholder det flere sterke historier om hvordan de risikerer både kidnappinger, bombeangrep og at opprørere utgir seg for å være hjelpeorganisasjoner.

Marte Gerhardsen (alvorlig)

Marte Gerhardsen i Care: – Alle mine kolleger i Afghanistan rapporterer om at det blir stadig verre.

Foto: Marte Christensen / Care

(Les mer fra rapporter om trusler mot humanitære organisasjoner i bunnen av saken)

Generalsekretær i Care Norge, Marte Gerhardsen, sier at alle hennes kolleger i Afghanistan rapporterer om at det blir stadig verre.

- Det blir farligere og det legger sterke begrensninger på hva de kan gjøre, sier Gerhardsen til NRK.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NRK at dette viser hvilken brutal virkelighet som er i Afghanistan.

- Det første jeg tenker er at vi må sende honnør til de som jobber der. I 60 prosent av landet er det nå veldig vanskelig å drive noen form for hjelpearbeid, sier han.

Les alle NRKs artikler om Wikileaks-avsløringene fra Afghanistan

Må unngå sammenblanding

Dette underbygges av Flyktninghjelpen, som i sitt siste magasin utpeker Afghanistan som verdens farligste land å drive nødhjelp i.

Støre mener det viktigste man kan gjøre, er å unngå at afghanere blander sammen oppdragene til de militære ISAF-styrkene og de humanitære oppdragene til hjelpeorganisajonene.

- Blander vi de to sammen, så setter vi de humanitære arbeiderne i en enda vanskeligere situasjon, sier han.

Norge har nemlig en annen strategi enn flere andre land som er representert i ISAF-styrkene:

- Vi er klare på at soldatene ikke skal inn i tradisjonelle hjelpeoppgaver. De bør utføres av afghanske sivile eller hjelpeorganisasjoner. Blander vi de to tingene, blir det lett slik at afghanerne på bakken ser den type hjelp og innsats som en del av den militære strategien, sier han.

Åtte leger drept i Afghanistan

Åtte tyske og amerikanske leger, som arbeidet for en kristen hjelpeorganisasjon i Afghanistan, ble i august funnet skutt og drept i en skog i provinsen Badakhshan, nord i landet.

Foto: HO / Reuters

Les også: Åtte leger drept i Afghanistan

Andre lands soldater er gjerne utstyrt med både penger og hjelpemidler for å følge opp militær aktivitet med utviklingsaktivitet

Støre argumenterer med at hjelpearbeidere dermed lettere blir mål, og at det da blir vanskeligere å den tilliten hos lokalbefolkningen som andre mener man oppnår ved å gi militære også sivile oppgaver, sier Støre, og legger ikke skjul på at det er sterk uenighet med andre ISAF-land på dette punktet.

- Dette er en reell diskusjon hvor det er en god del uenighet, men jeg holder fast på at vi norske skal fortsette denne delingen med tydelig atskilte mandater.

- Skal ikke stå og se på

- Generalsekretær Marte Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen Care sier til NRK at hun etterlyser sterkere press fra Norge mot ISAF på dette punktet. Kommer dere til å gjøre det?

- Det er ikke noe behov for sterkere press, for det utøver vi allerede. Vi tar det opp internt i ISAF, men utfordringen er at de ulike landene på de ulike stedene i Afghanistan praktiserer dette på forskjellige måter.

Støre sier at han forstår dilemmaet for norske soldater, som kommer i nødsituasjoner, uten at de er hjelpearbeidere.

- Skal de da stå og se på? Svaret på det er nei. Men det vi må tilstrebe er en situasjon hvor de militære kan sikre og sørge for at afghanerne har kontroll i sine områder. Deretter skal hjelpeorganisasjoner, først og fremst afghanske, kunne operere i et sånt område.

- Frykter du at norske hjelpeorganisajoner trekker seg ut?

- Ja, det gjør jeg. Hjelpeorganisasjoner har mange modige og dedikerte mennesker som er villige til å stille opp for mennesker i nød. Men Afghanistan er et farlig område å operere i, og den risikoen må organisajonene vurdere, sier Støre.

- Men jeg tror over tid at hjelpeorganisasjonene har en såpass sterk motivasjon for å hjelpe andre at de vil forsøke å gjøre det.

Dokumentene som er lekket via Wikileaks inneholder etterretningsrapporter. I disse raportene beskrives mange trusler mot frivillige hjelpeorganisasjoner. Her kan du lese et utvalg slike rapporter (klikke på titlene for å se nye rapporter):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt