Hopp til innhold

«Ei kule er til deg, den andre er til kona di»

Utenlandssjefen i Redd Barna har selv opplevd å motta drapstrusler i Afghanistan.

Video Gunnar Andersen, Redd barna

SE VIDEO: I et brev til Redd barna var beskjeden klar, og lagt ved var skarp ammunisjon, forteller Gunnar Andersen.

Etterretningsrapporter fra Wikileaks

Blant 15 000 etterretningsrapporter fra Wikileaks har NRK funnet sterke historier om hvordan hjelpearbeidere er utsatt i Afghanistan-krigen.

Foto: NRK

NRK kunne i dag fortelle at de lekkede dokumentene fra varslernettstedet Wikileaks gir et sterkt innblikk i hvordan Taliban og andre opprørere ser på hjelpeorganisasjoner som mål i Afghanistan-krigen.

Les: Hjelpearbeidere trues med drap, bortføring og bomber

Fikk brev med kuler i

For Redd barna er det hele tiden en utfordring å ivareta sikkerheten til sine egne ansatte.

Gunnar Andersen er utenlandssjef for organisasjonen, og har selv vært i Afghanistan. Til NRK kan Redd barna-lederen fortelle veldig tydelig hva hjelpearbeidere risikerer ved å reise dit.

– Jeg har opplevd at vi fikk brev med kuler i, altså ammunisjon. I brevet stod det at ei kule er til deg, den andre er til kona di, forteller Andersen til NRK.

Brevet Redd barna mottok var en klar beskjed. De var ikke ønsket selv om de var i landet for å hjelpe. Å motta et slikt brev gjorde inntrykk på Andersen.

– Det er klart at det ikke er noe hyggelig å få slike brev, forteller Andersen og understreker at trusler mot de humanitære organisasjonene kommer i veldig mange former.

Vil bortføre hjelpearbeidere for å bytte med Taliban-fanger

De 15 000 dokumentene som NRK Brennpunkt har fått tilgang til fra Wikileaks viser at de humanitære hjelpearbeiderne ikke bare kommer i kryssilden når opprørere og internasjonale militære styrker fører krig i Afghanistan.

Les alt om: Wikileaks-lekkasjer fra Afghanistan

Hjelpearbeiderne er også direkte mål for Taliban og andre opprørere.

Blant annet ønsker Taliban-ledere å bortføre frivillige for å kunne bruke dem som pressmiddel for å få løslatt fanger fra afghanske myndigheter og de internasjonale styrkene.

Taliban members plan to kidnap the chairman of a Jalalabad-based NGO agency for use in negotiations to release detained Taliban members and a large ransom.

(les mer fra rapporter om trusler mot humanitære organisasjoner i bunnen av saken)

Redd barnas utenlandssjef forteller at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er vanskelig. For Redd barna er det hele tiden en utfordring å ivareta sikkerheten til sine egne ansatte.

– Vi får også denne typen trusler

Redd barna-skole i Afghanistan

Redd barnas skoler gir skolegang også til jenter, noe som ikke er like populært blant alle i Afghanistan.

Foto: Mats Lignell / Redd barna

Gunnar Andersen sier til NRK at de får inn mange meldinger om farer mot sine frivillige og prosjekter i Afghanistan. At dokumentene fra Wikileaks viser konkrete trusler mener han stemmer overens med det de opplever på bakken i det krigsherjede landet.

– Vi får også den typen trusler som dere ser i disse rapportene, og slik informasjon får vi inn hele tiden, sier Andersen.

Ifølge utenlandssjefen har Redd barna mistet to av sine medarbeidere hittil i år.

Jente på Redd barna-skole i Afghanistan

Denne jenta er et av barna som går på en skole støttet av Redd barna i Afghanistan.

Foto: Mats Lignell / Redd barna

– Det er selvfølgelig tragisk hver eneste gang noe skjer. Når du selv har opplevd det reagerer du selvgølgelig sterkt, sier Andersen.

Redd barna har måttet ta konsekvensene av den spente situasjonen. De siste årene har organisasjonen bygget seg opp på et helt nytt nivå når det gjelder sikkerhet. Mange ansatte har vært på kurs og det er bygget opp et omfattende informasjonsnettverk for å unngå farer. Det igjen har ført til svært strenge sikkerhetsrutiner.

– I Kabul har vi for eksempel restriksjoner på hvor våre ansatte har lov til å være til gitte tidspunkter. Vi vet når selvmordsbombene vanligvis sprenges, og da har ikke våre lov til å være i disse områdene, forteller utenlandssjef Andersen.

Dokumentene som er lekket via Wikileaks inneholder etterretningsrapporter. I disse raportene beskrives mange trusler mot frivillige hjelpeorganisasjoner. Her kan du lese et utvalg slike rapporter (klikke på titlene for å se nye rapporter):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt