Hopp til innhold

- Stopp tyrkisk våpensalg

Så lenge den tyrkiske hæren angriper kurdere, må Norge la være å selge våpen, sier Remzi Kartal fra Kurdistan National Congress.

Remzi Kartal

Remzi Kartal

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Kartal misliker at Kongsberg-gruppen skal levere Penguin-raketter for 210 millioner kroner til Tyrkia.

- Norge må ikke selge våpen til Tyrkia så lenge tyrkiske myndigheter forfølger kurdere, sier Remzi Kartal, nestleder i Kurdistan National Congress.

Penguin-raketter

Han reagerer på at Norge skal selge 16 Penguin-raketter til Tyrkia. Salget henger sammen med en kontrakt fra 1999, da det også ble solgt 16 slike sjømåls-missiler til Tyrkia.

I helgen var det igjen nye angrep mot det Tyrkia mener er medlemmer av det forbudte kurdiske partiet PKK. Samtidig fortsetter undertrykkingen av kurdere inne i Tyrkia, med overgrep og brudd på menneskerettighetene, sier Remzi Kartal.

Dette er også forhold EU krever må bedres hvis Tyrkia skal bli EU-medlem.

Selv flyktet Kartal i 1994 etter å ha vært fengslet flere ganger for sin kritikk av myndighetene.

- Norge bør ha en helt annen rolle i forhold til Tyrkia, mener han.

- Ikke løsningen

- Norge, som er opptatt av å skape fred, må gi klar beskjed til Tyrkia om at våpen og krig ikke er løsningen, mener kurderlederen, som selv lever i eksil i Brussel.

Både SV og Amnesty International i Norge har kritisert våpensalget til Tyrkia, som ble kjent i mars.

Norge har ifølge kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen i UD anmodet Tyrkia om å vise tilbakeholdenhet og unngå miliære aksjoner som kan virke destabiliserende på situasjonen i Irak.

- Selv om vi har forståelse for at terroraksjonene i Tyrkia er en stor utfordring for landet, og at Tyrkia har behov for å beskytte sine borgere mot slike handlinger, legger vi på norsk side vekt på nødvendigheten av å vise respekt for Iraks territorielle integritet, sier Andersen.

SISTE NYTT

Siste nytt