Hopp til innhold

FN nekter ansvar for kolera på Haiti

Kolera fra en FN-leir i Haiti har drept 8000 og gjort over en halv million syke. Men Ban Ki-moon og FN nekter ansvar overfor den lutfattige nasjonen.

Kolera i Haiti

Helsearbeidere bærer liket av et koleraoffer ut av et sykehus i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Nær 8.000 personer har nå omkommet i koleraepidemien som brøt ut i 2010.

Foto: FELIX EVENS / Reuters

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær nekter skyld og ansvar for koleraepidemien på Haiti.

Foto: MIKE THEILER / Reuters

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ringte personlig til Haitis president Michel Martelly for å fortelle ham om den nedslående avgjørelsen for den vestlige halvkules fattigste land.

Under Konvensjonen om FNs privilegier og immuniteter har verdensorganisasjonen ikke noe ansvar overfor Haiti etter koleraepidemien på øya, som etter alt å dømme stammer fra en FN-leir med fredsbevarende soldater fra Nepal.

Les: Fryktar alvorleg kolera-epidemi i kjølvatnet av «Sandy» | Skyhøye matpriser kan føre til ny katastrofe i Haiti

Første gang på 100 år

Nesten 8000 mennesker er døde og 600.000 syke av epidemien som brøt ut høsten 2010, etter det svært ødeleggende jordskjelvet som rammet landet. Før dette hadde ikke Haiti hatt et kolerautbrudd på over 100 år.

Dette er for tiden verdens verste kolerautbrudd. FN har aldri innrømmet at koleraen stammer fra dem, men enkelte anonyme tjenestemenn har sagt til media at dette er det mest sannsynlige opphavet til sykdommen. Gentester viser at kolerabakteriene i Haiti er de samme som førte til et utbrudd i Nepal 2010.

Det brøt ut voldelige protester mot FN i Haiti da mistanken først rettet seg mot de fredsbevarende styrkene.

Går til sak mot FN i Haiti

Kolera i Haiti

Elendige avløpssystemer gjør at koleraen spredte seg raskt da den kom til Haiti for første gang på over 100 år.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Generalsekretærens talsmann uttalte fredag at millionkravene som har strømmet inn til FN fra koleraofrenes advokater ikke er gyldige under konvensjonen av 1947, som gir FN immunitet for sine handlinger.

En av advokatene sier til BBC at ofrene nå vil ta saken videre i det haitiske rettssystemet, siden FN ikke har opprettet en alternativ mekanisme for å ta seg av krav mot verdensorganisasjonen i Haiti, noe FNs avtale med lokale myndigheter forutsetter.

Kolera er en sykdom som spres når infisert avføring og kloakk blander seg i drikkevannet. Den forekommer oftest i fattige land og områder med dårlige kloakk- og rensesystemer.

FN gikk selv ut i desember og ba verdenssamfunnet om 11 milliarder kroner til å bekjempe koleraepidemien på Haiti.

Les også: Holmås: – Folk har mista alt dei hadde

SISTE NYTT

Siste nytt