Hopp til innhold

Dommeren mener Moland skjøt

Dommeren har valgt å legge de to passasjerens forklaring til grunn i sin domsavsigelse. De to nordmennene er tiltalt for drap, medvirkning til drap og spionasje.

Kongo
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

De to tiltalte, Joshua French og Tjostolv Moland, har sittet i retten fra kl 09.00 i formiddag.

Dommeren ønsket ikke at tolken skulle tolke dommen, fordi han mente det vil ta for lang tid. Det betyr at Moland og French, som ikke snakker fransk, ikke vil få med seg hva de eventuellt vil bli dømt til.

Ler høyt

Etterforskningsleder Roger Wawara og Moland forsvarer Andre Kibambe utenfor rettslokalet.

Etterforskningsleder Roger Wawara og Molands forsvarer Andre Kibambe utenfor rettslokalet.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

NRKs reporter i Kisangani, Hallvard Sandberg, rapporterer at mange av dem som er til stede i salen ler høyt av at dommeren bruker så lang tid på å få avsagt dom.

Dommer Pascal Moliba har tidligere i dag lest opp den forrige dommen, og har gjort retten oppmerksom på at Moland og French i forrige rettsrunde fikk lovens strengeste straff.

Dommeren gjennomgikk først alle tiltalepunktene, og tilsynelatende lagt til grunn at Moland og French er skyldige i alt som er gjennomgått. Det vil si drap, medvirkning til drap, drapsforsøk, spionasje, tyveri og kriminelt forbund.

Moliba leste opp det retten mener fant sted drapsdagen, og hans versjon samsvarer med det fornærmede Kepo Pierre tidligere har forklart retten.

Dommeren mener derfor at Moland har innrømmet anklagene som er rettet mot ham.

– Moland innrømmelse beviser at det var han som drepte, og at French var medvirkende, sa Moliba i retten i dag.

Mener hagla er drapsvåpenet

I tillegg mener dommeren at hagla som er lagt frem i retten, er drapsvåpenet. Noe de tidligere ikke har ment, og som flere våpeneksperter også har tvilt på om kan være tilfellet.

Ifølge retten skal Moland selv ha innrømmet at han hadde med seg dette våpenet inn i Kongo.

Ifølge Kepos forklaringen drepte Moland Kasongo, og French slåss med Kasimo ved siden av bilen. Kepo selv løp til skogs mens Moland skjøt etter ham.

Begge de to tiltalte benekter dette.

– Moland har fortalt sannheten

– Moland snakket og fortalte sannheten, sier Moliba, og trekker frem hans antatte tilståelsesbrev og hans møte med enken til Abedi Kasongo. Noe dommeren mener French ikke har gjort.

Moland og French tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran, for å ha dannet et kriminelt forbund og for planlegging av ran og drap. Aktor krever dødsstraff på alle de fem tiltalepunktene.

I tillegg er de to tiltalt for å spionere for Norge. I alt er det krevet erstatning for over 150 millioner kroner fra de to tiltalte, samt at Norge er krevet for 4,5 milliarder kroner.

Dommeren mener de to tiltalte snakket sammen på forhånd, noe som indikerer at de har hat et kriminelt forbund.

– Før de drepte Kasongo, hadde de en kort konsultasjon. Dette viser at de hadde en konspirasjon, sier dommeren.

Var redd for bombe

Før retten ble satt i dag ble alle tilhørerne kroppsvisitert i frykt for at noen skulle ha tatt med seg eksplosiver inn i lokalet. Politiet fant ingenting.

Ifølge NRKs journalist i Kisangani, Hallvard Sandberg, er begge de tiltalte avslappet og de har liten tro på at det vil bli noen endring i dommen.

Aktoratet krever i likhet med forrige rettsrunde dødsstraff for de til nordmennene og et erstatningskrav på 4,5 milliarder kroner mot Norge.

I tillegg blir de to nordmennene krevd for store erstatningssummer av de etterlatte.
Det er ventet at de to tiltalte vil anke en eventuell fellende dom.

Joshua French og Tjostolv Moland venter på dommen i Kisangani.

Joshua French og Tjostolv Moland venter på dommen i Kisangani.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

– Vi vil gå gjennom formalitetene og anke en dom til høyesterett, og øke presset på norske politikere for å få til en politisk løsning, sier French til NRK før domsavsigelse i dag.

Vil legge press på Norge

– Vi skulle gjerne ønsket at norske myndigheter legger større press på sentrale myndigheter i Kinshasa, sier French.

– Vi håper at vi blir overført til Kinshasa der vi tror saken lettere kan bli løst, sier French som er ganske bekymret for sin og kameratens helsetilstand.

– Det tærer veldig på vår fysiske og psykiske helse her i Kisangani, og vi har flere ganger blitt nektet medisiner, sier French.

Video nsps_upload_2009_12_3_9_47_38_476.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Umulig at rettferdigheten seirer

SISTE NYTT

Siste nytt