NRK Meny
Normal

Kongo krever 4,5 milliarder

Staten Kongo krever 4,5 milliarder kroner fra Norge i erstatning for spionasje.

Joshua French og Tjostolv Moland
Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

I tillegg til kravet på 800 millioner dollar, krever de sivile partene 26 millioner dollar i erstatning fra Norge.

I forrige rettsrunde ble Tjostolv Moland og Joshua French, sammen med Norge, dømt til å betale 60 millioner dollar i erstatning til den kongolesiske stat.

Norge avviser erstatningskravene og UDs representant i Kisangani, Elisabeth Slåttum, gjentar at Norge ikke er part i saken. Hun sier også at Norge ikke er ansvarlig for hva nordmenn gjør i utlandet.

Økte erstatningskravene

Erstatningskravene øker også fra de etterlatte etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Enken Bibishe Olenjike krever 5,6 millioner kroner, i tillegg kreves det mellom 11 og 13,5 millioner kroner i erstatning for hver av de fem barna.

I tillegg krever Kasongos fagforening 16,9 millioner kroner, mens de to vitnene, som hevder at de så at nordmennene drepte sjåføre, la fram et krav på 28 millioner kroner.

Dommerne skal ha oppfattet den månedlige utbetalingen til enken som en erkjennelse av skyld.

Advokat Marius Dietrichson, som fungerer som nordmennenes juridiske rådgiver, presiserer at verken Moland eller French har noe med utbetalingene å gjøre.

– Erstatningskravene som ble fremmet er høye. De synes ikke å være fundert i argumenter og premisser som vi kan kjenne oss igjen ifra vårt rettssystem, sier han til NTB.

– En tøff dag i retten

Bibishe Olenjike (27) er enke etter sjåføren Abedi Kasongo

Bibishe Olenjike (27) er enke etter sjåføren Abedi Kasongo.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I retten i dag kom det også fram at enken Bibishe Olenjike har mottatt pengestøtte fra Dina-stiftelsen til den norske evangelisten Rune Edvardsen.

Siden mai har hun fått 200 dollar i måneden fra stiftelsen via sin lokale kirke. Olenjike forklarte i retten at hun hadde fått beskjed om å holde pengestøtten hemmelig.

– Det har vært en tøff dag i retten ved at opplysningene om pengehjelpen kom fram, sier Olenjike til nrk.no etter at retten ble hevet.

– En absurd dag

Advokat Marius Dietrichson, karakteriserer dagens rettsforhandling som «absurd».

– Stemningen i retten er ikke bare preget av mistenksomhet, men visshet om t det dreier seg om konspirasjon med forgreininger til Norge, sier han til nrk.no.

Trolig dom neste fredag

Ankesaken mot de to døds- og spiondømte nordmennene i Kongo fortsetter i morgen klokken 09.

Da er det Moland og French sine forsvarere sin tur til å framføre sine sluttprosedyrer, og det er ventet at ankesaken avsluttes i morgen.

Sekretæren for militærtribunalet, kaptein Mitsipay, sier til nrk.no at dommen trolig vil falle neste fredag.

For få dager siden antydet han at dommen ikke ville falle før i desember .

– Flere av dommerne har gitt tydelig uttrykk for at de anser Moland og French som skyldige. Jeg har ikke mange positive forventninger til utfallet, sier Dietrichson.

Hvis Moland og French blir funnet skyldige, vil de anke saken videre til den militære høyesteretten i Kinshasa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt