Hopp til innhold

Svært spent foran Tibet-markering

50-årsmarkeringen for 1959-oppstanden som drev Dalai Lama i eksil, setter kinesiske myndigheter i høyberedskap.

Paramilitære politistyrker i Sichuan-provinsen i Kina.

Paramilitære politistyrker i i beredskap i Sichuan-provinsen.

Foto: Ng Han Guan / AP

Idag er det 50 år siden det mislykkede tibetanske opprøret mot kinesisk styre.

Dagen blir markert hvert år av tibetanere både i og utenfor den kinesiske provinsen, og myndighetene i Beijing har forberedt seg godt på årets markering.

Utlendinger får ikke innreisetillatelse til de tibetanske områdene av landet, som strekker seg et godt stykke ut over selve Tibet-provinsen.

LES: Advarer land mot å motta Dalai Lama

LES: Tibet må markere mislykket opprør

I tillegg er det innført en slags unntakstilstand i de større byene, inkludert hovedstaden Lhasa.

Mot separatisme

Kinas president Hu Jintao, som innførte unntakstilstand i Tibet i mars 1989 som kommunistpartiets øverste sjef der, ber tibetanske kommunistledere om å styrke Tibets stabilitet og sikkerhet og bygge «en stor mur» mot separatisme.

- Tibet må fullt ut gjennomføre de viktige oppgavene for utvikling og stabilitet og sikre at økonomien vokser raskt og at den statlige sikkerheten og det tibetanske samfunnet forblir stabilt, sier Hu til Tibet-delegater på nasjonalforsamlingens møte i Beijing.

Video nsps_upload_2009_3_9_17_45_50_92.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs Asia-korrespondent rapporterer. Klikk på bildet for å se video.

Protester i gang

En politibil og en brannbil ble i dag rammet av små sprengladninger i forbindelse med en demonstrasjon i Golog i Qinghai-provinsen, nord for Tibet. Angrepene fant sted i et område befolket av tibetanere.

Flere titall mennesker skal ha protestert etter at politiet stanset en lastebilsjåfør for å sjekke vedkommendes ID-papirer.

LES: - Har såret kineserne

LES: Stortingsrepresentanter refser Kina

Fra Lhasa melder innbyggere at væpnet politi patruljerer gatene 24 timer i døgnet, og at innbyggerne har fått ordre om å ha legitimasjonspapirer på seg til enhver tid, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kina har også trappet opp vaktholdet langs Tibets grenser til land i Sør-Asia, langs veier og på viktige steder for å hindre uro i de kommende ukene, bekrefter det kinesiske sikkerhetsdepartementet.

Langvarig konflikt

Kinesiske myndigheter mener at Tibet offisielt har vært en del av Kina siden midten av 1200-tallet, mens tibetanerne viser til at fjellregionen har hatt stor grad av selvstendihet i flere hundre år før Kinas annektering i 1950.

Qing-dynastiet, som styrte Kina mellom 1644 og 1912, anerkjente i 1751 Dalai Lama som Tibets åndelige og politiske leder med ansvar for å administrere området.

SISTE NYTT

Siste nytt