Hopp til innhold

Advarer land mot å motta Dalai Lama

Kinas utenriksminister krever at land må nekte å motta tibetanernes åndelige leder Dalai Lama og nekte ham å snakke om Tibets uavhengighet.

Kinas utenriksminister Yang Jiechi

Kinas utenriksminister Yang Jiechi.

Foto: Joao Henriques / AP

Kravene til andre lands forhold til Dalai Lama ble framsatt bare tre dager før 50-årsdagen for tibetanernes mislykkede oppstand mot Kinas overherredømme 10. mars 1959.

Kinesiske myndigheter har kommet med lignende advarsler tidligere.

Kjølig forhold til Frankrike

– Når de utvikler forholdet til Kina, bør andre land ikke tillate at Dalai Lama besøker deres land, og de bør heller ikke tillate at deres territorium brukes av Dalai Lama til å drive separatistisk virksomhet for Tibets uavhengighet, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi på pressekonferanse i forbindelse med den årlige sesjonen i landets nasjonalforsamling, Den nasjonale folkekongressen.

I fjor avbrøt Kina på meget kort varsel et toppmøte mellom Kina og EU fordi Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som hadde det halvårlige formannskapet i EU, møtte Dalai Lama.

Kina fortsetter å stemple Dalai Lama (74) som separatist, selv om Dalai Lama ikke krever uavhengighet for Tibet, men reelt selvstyre. Offisielt er Tibet et selvstyrt område i henhold til Kinas grunnlov.

Strammer grepet

10 mars er det 50 år siden starten på tibetanernes opprør mot den kinesiske okkupasjonen. Oppstanden ble slått ned og tibetanernes åndelige og politiske leder, Dalai Lama, måtte flykte til India. Hvert år siden har tibetanerne markert dagen, i eksil vel og merke. I selve Tibet har dager ikke vært lov til å feire.

Dalai Lama møter pressen i New Dehli 3. februar i år.

Dalai Lama møter pressen i New Dehli 3. februar i år.

Foto: MANPREET ROMANA / AFP

Men i hovedstaden Lhasa i fjor protesterte munker og andre opposisjonelle og ble slått brutalt ned. Ifølge offisielle tall ble 22 mennesker drept, men Tibets eksilregjering sier tallet var det tidoble.

Daglig leder i radiostasjonen Voice of Tibet, Øystein Alme, sier de får rapporter om hvordan kineserne strammer grepet foran 10. mars.

- De forteller at stemninga er ekstremt spent og at tibetanerne på mange måter er desperate. De forteller at alle klostre er omringet av politi, det er sikkerhetsstyrker overalt, sier Alme.

HØR mer om Tibet i: Verden på lørdag P2 kl. 11.03

SISTE NYTT

Siste nytt