Hopp til innhold

Kinas utenriksminister: – Kina vil ikke akseptere at Nobels fredspris «politiseres»

Kinas utenriksminister Wang Yi var tydelig på hva som er Kinas holdning knyttet til en mulig fredspris til Hongkong-aktivistene. Og så svarte han ikke på hvorfor Kina har arrestert journalister og leger som varslet om koronaviruset.

Kinas utenriksminister Wang Yi under pressekonferansen med Ine Eriksen Søreide

Kinas utenriksminister Wang Yi under pressekonferansen med Ine Eriksen Søreide.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det var knyttet stor spenning til hva og hvor mye Kinas utenriksminister Wang Yi ville si på dagens pressekonferanse. Og det var et ord som gikk igjen: Samarbeid.

Wang er i Oslo, som en del av Europa-turnéen til Italia, Nederland, Norge, Frankrike og Tyskland. Det ble også klart i dag at partitopp Yang Jiechi skal besøk Hellas, Spania og Portugal i neste uke. Det skriver South China Morningpost.

I dag har han møtt utenriksminister Ine Eriksen Søreide, i tillegg til å ha vært på en høflighetsvisitt hos statsminister Erna Solberg.

I forkant av møtet ble det kunngjort at arbeidet i Sikkerhetsrådet, menneskerettigheter, håndteringen av koronapandemien var blant temaene som ville bli tatt opp.

På pressekonferansen bekreftet utenriksminister Søreide at alle disse temaene ble gjennomgått.

Søreide sier at de to partene hadde langvarige samtaler om menneskerettigheter.

Hun bekreftet også at Norge fulgte opp USAs anmodning om å ta opp en utvidelse av en ny nedrustningsavtale til Kina.

Kinas utenriksminister Wang Yi og Ine Eriksen Søreide under pressekonferansen etter det offisielle besøket

Kinas utenriksminister Wang Yi og Ine Eriksen Søreide under pressekonferansen etter det offisielle besøket.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil styrke samarbeidet

Wang Yi understreket flere ganger at de to landenes felles forpliktelse til samarbeid mellom stater var viktig. Han sa at hurtige forhandlinger om en frihandelsavtale er viktig for begge land å komme seg etter koronapandemien.

Wang kom også med samtlige spark mot enkelte lands «ensidige» fremtreden på verdensscenen og proteksjonisme.

– Alle landene jeg har besøkt har vært opptatt av å opprettholde samarbeidet, fordi samarbeid blir truet av proteksjonisme. Uten dette samarbeidet blir vi overlatt til jungelens lover, så Kina ber alle land samarbeide og la FN spille sin rolle, sa Wang.

– Verden i dag er ganske uforutsigbar. Vi må jobbe for med samarbeid og ikke mindre, sa Søreide.

Wang Yi møter Erna Solberg

Wang Yi møtte statsminister Erna Solberg tidligere i dag.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Kina vil ikke akseptere at Nobels fredspris «politiseres»

Under pressekonferansen ble Wang Yi spurt følgende spørsmål:

Det at du nå besøker Norge understreker normaliseringen av forholdet mellom Kina og Norge. Vil det forholdet tåle en eventuell nobelpris til kinesiske regimekritikere – for eksempel demokratiforkjemperne i Hongkong?

– Jeg kan bare si at Kina alltid vil forkaste ethvert forsøk av noen som helst til å politisere Nobels fredspris og intervenere i Kinas interne anliggende. Kinas holdning om dette er steinhard, svarte Wang til Aftenposten sin journalist.

– Det er et kjent kinesisk standpunkt og det er et like kjent norsk standpunkt at Nobelkomiteen er uavhengig og hverken regjeringen eller andre øver innflytelse. Det har jeg også gjentatt i dag, svarte Søreide til NRK etter pressekonferansen.

– Å si at viruset oppsto i Kina er en løgn

Wang ble også spurt om kneblingen av ytringsfriheten i forbindelse med rapporteringen om viruset.

President Xi Jinping har sagt at Kina har handlet med åpenhet under koronapandemien. Hvorfor har da kinesiske myndigheter truet og trakassert kinesiske legene som først varslet om sykdommen, og hvorfor har så mange kinesiske journalister som har dekket pandemien blitt arrestert eller forsvunnet de siste månedene?

Men dette valgt Wang ikke å svare direkte på, han svarte heller følgende:

– For det første vil jeg si at det du sier ikke er sant, sa han før han fortsatte.

– Kina var det første landet som varslet til WHO om at viruset hadde nådd Kina. Det betyr ikke at viruset oppsto i Kina. De siste månedene har vi sett rapporter og informasjon komme frem om at viruset oppsto i andre deler av verden. Hvor og når viruset oppsto burde ikke være et politisk tema, og burde bli overlatt til forskere å komme frem til, svarte Wang til NRK, og fortsatte:

– Å si at viruset oppsto i Kina og så spredte seg til resten av verden, og at Kina kastet bort tid med å rapportere om sykdommen er ikke et faktum, det er en løgn. Tilfellene det ble meldt om i USA kom ikke fra i Kina. Når journalister skriver saker om dette, så må de først få fakta riktig.

b28uL52W0qw

I overkant av hundre demonstranter fra de forskjellige gruppene holder opp plakater med slagord som «Frigjør alle politiske fanger», og tibetanske og uiguriske flagg. Mange av demonstrantene har bånd for øynene. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Demonstrasjon mot brudd på menneskerettighetene

Før dagens pressekonferanse så ble det i dag avholdt en felles demonstrasjon i protest mot Kinas brudd på menneskerettighetene, i regi av Amnesty International Norge Den Norske Uighurkomité, Den norske Tibetkomité, Hongkong-komitéen, Norsk-Taiwansk Vennskapsforening og Norsk PEN.

Ifølge politiet har demonstrasjonen samlet i overkant av hundre personer, og går rolig for seg.

Demonstrasjonen ble avholdt utenfor statsministerboligen. Blant annet avtroppende Venstre-leder Trine Skei Grande holdt appell.

Demonstrasjonen har tverrpolitisk støtte: blant dem som holder appell er Amalie Gunnufsen, sentralstyremedlem i Unge Høyre, Petter Eide, stortingsrepresentant for SV og Sigrid Heiberg, utenrikspolitisk talsperson for MDG.

Utenriksminister Wang Yi hilser på statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under en kort høflighetsvisitt i Norge

Utenriksminister Wang Yi hilser på statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Under pressekonferansen ble det også klart at landene vil styrke sitt samarbeid innen vintersporten, og Kina vil gi norske idrettsutøvere fritak for visumreglene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Viktig at dette ikke blir et hyggelig teselskap

– Det er viktig at vi presser på for at dette ikke blir et hyggelig teselskap. Vi er opptatt av at utenriksministeren sier at vi ikke aksepterer at mer enn én million uighurer interneres og at vi vil at Kina sikrer at det fortsatt er en flik av demokrati i Hongkong, sa Petter Eide under demonstrasjonen.

Etter Trine Skei Grandes appell ropte demonstrantene «Human rights in China Now!» («Menneskerettigheter i Kina nå!»).

i-PwXZwT_YQ

Trine Skei Grande holdt appell under demonstrasjonen mot Kinas brudd på menneskerettighetene.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg mener at menneskerettigheter og alle de utfordringene i regionene i Kina er noe Søreide må ta opp, sa Trine Skei Grande til NRK etter appellen.

Har innføringen av sikkerhetsloven i Hongkong endret synet på Kina i Europa?

– Det er helt klart at Kina bryter avtalene de har med europeiske land, og det stiller spørsmål om dette er et land man kan gjøre internasjonale avtaler med. Det er en vekker for Europa å se hvor lett Kina nå ødelegger demokratiet i Hongkong, sa Venstre-lederen.

– Jeg mener vi nå må vurdere om dette er et land vi kan gjøre internasjonal handel med, kommenterte hun.

Som Venstre-leder, sier Trine Skei Grande at hun snakker på vegne av Regjeringen, og at hun har hatt god kontakt med utenriksministeren og statsministeren.

– Regjeringen burde tenke to ganger før de tar imot den kinesiske utenriksministeren

Adiljan Abdurihim er sekretær i Den norske Uighurkomitéen. Han mener at kinesiske myndigheter har brukt koronapandemien for å styrke kontrollen i Xinjiang-provinsen.

– Byen Urumqi, hovedstaden i Xinjiang provinsen hadde ingen smitte veldig lenge. Plutselig så begynte kinesiske myndigheter å stenge innbyggerne inne igjen. Det er merkverdig, og det er tydelig at kinesiske myndigheter alltid har brukt ulike metoder for å få full kontroll av uigurene, sa han.

Liknende, svært restriktive, smitteverntiltak ble tatt i bruk i pandemiens tidlige episenter Wuhan og kystprovinsen Zhejiang.

– Den norske Regjeringen burde tenke to ganger før de tar imot den kinesiske utenriksministeren, når det foregår et folkemord i Øst-Turkestan (Xinjiang-provinsen), kommenterte Abdurihim.

AKTUELT NÅ