Hopp til innhold

Kongen til minnemarkering for Kings Bay-ulykken på Svalbard

Kong Harald skal delta under en stor minnemarkering for Kings Bay-ulykken på Svalbard 5. november. Også stortingspresidenten og gjenlevende gruvearbeidere deltar. Gruveulykken for 50 år siden førte til at regjeringen måtte gå av.

Kong Harald i Ny-Ålesund i 1995

Kong Harald besøkte Ny-Ålesund siste gang i 1995. Han og Dronning Sonja var på Svalbard i forbindelse med feiringen av 70-årsjubileet for overtakelsen av norsk suverenitet på øygruppen. Kongeskipet i bakgrunnen.

Foto: Ness, Rune Petter / NTB scanpix

- Det er meget flott og viktig at kongen kommer til Ny-Ålesund under minnemarkeringen. Det gir en tyngde som understreker hvilken betydning hendelsen hadde. Og det er en særlig honnør til de som jobbet der og de av dem som omkom, sier Knut M. Ore, styreleder i Kings Bay AS til NRK.

Regjeringskrise

Styreleder i Kings Bay AS, Knut M. Ore

Styreleder i Kings Bay AS, Knut M. Ore.

Foto: Eivind Molde/NRK

Den 5. november 1962 smalt det i Kings Bay-gruven på Svalbard. 21 personer omkom i en gasseksplosjon. Ti av de døde ble hentet ut, men de siste 11 ble ikke funnet. Ulykken for 50 år siden er den verste gruveulykken i norsk historie.

Ulykken fikk store konsekvenser, både for familiene som ble rammet, og også for det politiske Norge. Arbeiderparti-regjeringen, ledet av Einar Gerhardsen, måtte gå av etter ramsalt kritikk av manglede sikkerhet i gruven.

Les også: Kings Bay

Les også: Kings Bay-saken: En tv-suksess

Stor minnemarkering

Omkomne fra Kings-Bay-ulykken

Kistene med omkomne fra Kings-Bay-ulykken føres til bisettelse i Harstad i november 1962. 21 mennesker mistet livet i det som er den verste gruveulykken i norsk historie.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

På dagen 50 år etter, blir gruveulykken markert med et minnearrangement i Ny-Ålesund. Hovedmarkeringen blir ved Esther-gruven, der ulykken skjedde. Kong Harald vil være tilstede, sammen med stortingspresidenten, representanter fra regjeringen og for de gjenlevende gruvearbeiderne.

- Vi vil lage en minnemarkering hvor vi på en verdig måte kan minnes ulykken og de som mistet livet der, sier Knut M. Ore. - Dessuten vil vi markere at det er gått 50 år siden hendelsen. Den satte så store spor etter seg i vår historie og landets politiske utvikling at det føles riktig å gjøre det, sier han.

Fra gruvedrift til forskning

Selskapet Kings Bay AS ble startet i 1916 av forretningsmenn i Ålesund. Formålet var å utnytte kullforekomstene i Ny-Ålesund på Svalbard. I 1933 tok staten over aksjene. Det var flere ulykker i gruvene, og i 1963 ble gruvedriften avviklet.

Les også: Verdens nordligste forskningsby

Kings Bay AS er nå et statlig selskap som eier og driver Ny-Ålesund. Stedet er i dag et senter for internasjonal forskning, med rundt 35 fastboende om vinteren og ca. 180 om sommeren. 20 land driver forskning i Ny-Ålesund, 10 av dem har egne forskningsstasjoner der (Kina, Japan, Sør-Korea, India, Tyskland, Italia, Frankrike, Nederland, Storbritannia og Norge).

Kings Bay AS

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger