Kings Bay-saken: En tv-suksess

Gjennombruddet for norsk fjernsyn som politisk massemedium kom i 1963. En tragisk gruveulykke på Svalbard førte til regjeringskrise, og fikk hundretusener til å følge dramatikken i Stortingssalen via tv.

Video Kings Bay-saka i direktesending på tv

Se utdrag fra Kings Bay-debatten i Stortinget.

Henrik Bastiansen

Medieforsker Henrik Bastiansen ser nærmere på NRK-historien.

Foto: Gaute Hareide

NRK feirer seg selv ,og teller ned til fjernsynets 50 årsdag den 20. august. Vi har fått god hjelp av Henrik Bastiansen, medieforsker ved Høgskulen i Volda. Han har plukket ut ulike godbiter i form av tv-klipp sendt gjennom 50 år.

Kings Bay-saken

Dagene fra 20.- 23. august 1963 var preget av Kings Bay-saken. Den tragiske gruveulykken på Svalbard førte til regjeringskrise i Norge etter at rapporten om ulykken ble lagt frem i 1963.

Einar Gerharden og Jon Lyng

Einar Gerharden og Jon Lyng i samtale under Kings Bay-debatten i Stortinget.

Foto: Hordnes, Arild / SCANPIX

Stortingsdebatten i etterkant ble sendt direkte på fjernsynet fire dager på rad 10 - 11 timer daglig. TV-seerne fikk se de kjente politikerne på nært hold, man kunne svetteperlene i pannene deres, og hvordan de reagerte på de ulike innleggene.

– Det ble flere utrolig engasjerende program. Seerne satt som klistret og alle var veldig positive til at fjernsynet hadde sendt dette, sier Henrik Bastiansen.

Han omtaler sendingen som et politisk og mellommenneskelig drama, og fremfor alt selve gjennombruddet for fjernsyn som politisk massemedium i Norge.

Hva synes du er de viktigste øyeblikkene i norsk fjernsynshistorie?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • WikiLeaks: Assange ute av isolat

    Julian Assange holdes ikke lenger i isolat i fengselet i London, ifølge WikiLeaks. Mandag ble det publisert et åpent brev fra over hundre leger og psykologer, som advarte om at Assange i fengselet hadde blitt utsatt for psykisk tortur.

    Julian Assange