Kings Bay-saken: En tv-suksess

Gjennombruddet for norsk fjernsyn som politisk massemedium kom i 1963. En tragisk gruveulykke på Svalbard førte til regjeringskrise, og fikk hundretusener til å følge dramatikken i Stortingssalen via tv.

Video Kings Bay-saka i direktesending på tv

Se utdrag fra Kings Bay-debatten i Stortinget.

Henrik Bastiansen

Medieforsker Henrik Bastiansen ser nærmere på NRK-historien.

Foto: Gaute Hareide

NRK feirer seg selv ,og teller ned til fjernsynets 50 årsdag den 20. august. Vi har fått god hjelp av Henrik Bastiansen, medieforsker ved Høgskulen i Volda. Han har plukket ut ulike godbiter i form av tv-klipp sendt gjennom 50 år.

Kings Bay-saken

Dagene fra 20.- 23. august 1963 var preget av Kings Bay-saken. Den tragiske gruveulykken på Svalbard førte til regjeringskrise i Norge etter at rapporten om ulykken ble lagt frem i 1963.

Einar Gerharden og Jon Lyng

Einar Gerharden og Jon Lyng i samtale under Kings Bay-debatten i Stortinget.

Foto: Hordnes, Arild / SCANPIX

Stortingsdebatten i etterkant ble sendt direkte på fjernsynet fire dager på rad 10 - 11 timer daglig. TV-seerne fikk se de kjente politikerne på nært hold, man kunne svetteperlene i pannene deres, og hvordan de reagerte på de ulike innleggene.

– Det ble flere utrolig engasjerende program. Seerne satt som klistret og alle var veldig positive til at fjernsynet hadde sendt dette, sier Henrik Bastiansen.

Han omtaler sendingen som et politisk og mellommenneskelig drama, og fremfor alt selve gjennombruddet for fjernsyn som politisk massemedium i Norge.

Hva synes du er de viktigste øyeblikkene i norsk fjernsynshistorie?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK