Hopp til innhold

– Billig og uoriginalt fra Erna

Senterpartiet og SV mener at høyreleder Erna Solberg bommer når hun gir de to regjeringspartiene skylden for boligmangelen i og rundt de store byene.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg vil svekke jordvernet og lover i Aftenposten å ha boligbygging som en av de viktigste sakene dersom hun blir statsminister etter neste stortingsvalg.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I Aftenposten mandag varsler Høyreleder Erna Solberg at partiet vil sette full fart på boligbyggingen dersom hun blir statsminister etter stortingsvalget neste høst.

Solberg mener at Senterpartiet og SV må ta på seg skylden for at det er så vanskelig å bygge boliger rundt de store byene, fordi regjeringen i flere omganger har strammet inn jordvernet.

Høyre vil bygge boliger på de store åkrene rundt Oslo for å få fart på boligbyggingen i og rundt hovedstaden.

Trygve Slagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Foto: NRK

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) føler seg imidlertid langt fra truffet av kritikken, som han mener er lettvint og overraskende.

– Jeg er overrasket over at Erna Solberg velger å angripe den knappeste ressursen vi har, nemlig matjorda, sier Slagsvold Vedum til NRK.no.

Han sier at det i en Rambøll-rapport som regjeringen fikk utarbeidet i 2010 ble anslått at det i Oslo og Akershus allerede er omregulert områder til boligformål som potensielt kan huse opp mot 400.000 nye innbyggere.

– Har for lite matjord

– Det Erna Solberg går ut med nå er tynt faglig fundert. Mangel på areal er ikke problemet, sier landbruksministeren.

NRK: – Men er ikke poenget at det er enklere og billigere å bygge på dyrket mark?

– Jo, det er klart det er lettest å bygge på den aller beste jorda, på et jorde som allerede er planert. Men det er altså den ressursen vi har minst av i Norge, sier Slagsvold Vedum.

Landbruksministeren mener at bedre kollektivtransport og utbygging av transportårer er veien å gå for å få bukt med boligutfordringene i og rundt hovedstaden.

Han viser også til at regjeringen i boligmeldingen som nylig ble lagt frem for Stortinget vektlegger mindre byråkrati og forenkling når det gjelder nybygging og påbygging.

– Må bygge boliger på dyrket mark

Høyre varsler nå at partiet vil jobbe for å reversere innstramminger som er gjort under SV og SP-statsråder i 2006 og 2010, dersom partiet får styringsmakt etter valget i 2013.

Partiet vil redusere statlige instansers innsigelsesrett, og bruke mer dyrket mark rundt storbyene til å bygge boliger.

– Det er knapt mulig å komme forbi at områder som er regulert til landbruk må tas i bruk. Med så mange innsigelser blir prosessen for lang og dyr, sier Erna Solberg til Aftenposten.

Hun viser til at det er til sammen 22 statlige instanser som kan stanse eller forsinke boligprosjekter.

– Bommer fullstendig

Aksel Hagen (SV) er leder i kommunalkomiteen på Stortinget. Han mener Erna Solberg bommer fullstendig med kritikken mot partiet.

Aksel Hagen, leder av kommunalkomiteen (SV)

Aksel Hagen, leder av kommunalkomiteen på Stortinget (SV)

Foto: ©Stortingsarkivet

– Det er så lettvint å skylde på innsigelsesmyndighetene. Dermed tar hun ikke tak i hovedproblemet, som er å få til en god offensiv arealplanlegging i Norge, sier Hagen.

Han kaller kritikken fra Høyrelederen for billig og uoriginal, og mener at alle relevante aktører inkludert innsigelsesmyndighetene må tidligere inn i planprosessene for å få til en mer effektiv arealplanlegging.

– Jeg mener at Erna Solbergs analyse om at man må bruke mer dyrket mark til boligbygging er feil. Men hun har litt rett i at planprosessene er blitt for komplisert og tar for lang tid, sier han.

NRK.no: - Hvorfor kan ikke en bonde med mye jord utenfor Oslo få lov til å selge jorda si til boligutbygging?

– Nei, det bør han ikke få lov til. Jordvern er viktig og selvbergingsgraden vår er lav i en verden som i økende grad vil oppleve matmangel. Vi har ikke noe dyrket mark å gi fra oss, sier Hagen.

Han mener at det er mulig å finne nok områder rundt Oslo som kan brukes til boligformål, uten å bruke dyrket mark, dersom staten satte seg ned sammen med omlandskommunene rundt hovedstaden og laget en overordnet plan.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger