Hopp til innhold

Beskylder Lysbakken for ansvarsfraskrivelse

Ledelsesekspert Ragnhild Kvålshaugen ved BI mener Audun Lysbakken har utvist dårlig lederskap når han både tar ansvar og fremstiller seg selv som et offer.

Audun Lysbakken og Ragnhild Kvålshaugen

Ledelsesekspert Ragnhild Kvålshaugen ved BI mener at Audun Lysbakken har skjøvet ansatte foran seg.

Video Lysbakken snakker om avgangen i Dagsrevyen 5. mars 2012

Audun Lysbakken

Foto: Nyhetsspiller

– Hvem som har gjort hva i denne saken er irrelevant. Alt, uavhengig av personlig involvering, er statsrådens ansvar.

Audun Lysbakken (SV) har sagt ordene flere ganger i forbindelse med at departementet han var statsråd i, Barne- og likestillingsdepartementet, delte ut penger til Jenteforsvaret og Reform som han eller partiet hans har hatt sterke bindinger til.

Likevel mener Ragnhild Kvålshaugen på institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI at håndteringen til Lysbakken vitner om dårlig ledelse.

– Fremstiller seg som et offer

– Jeg kjenner denne saken kun gjennom media, men det fremstår som en ansvarsfraskrivelse, sier Kvålshaugen.

Hun er ekspert på blant annet ledelse av kunnskapsintensive organisasjoner og støttende ledelse og mener Lysbakken har skjøvet ansatte foran seg i prosessen som førte til at han måtte gå av.

– Han tar ansvar samtidig som han fremstiller seg som et offer i saken. Det er underlig, sier Kvålshaugen.

Det er basert på Lysbakkens egen håndtering av saken.

La frem alt før han fant enda mer

Kirsti Bergstø

Statssekretær Kirsti Bergstø trakk seg fra jobben.

Foto: Sosialistisk Ungdom

Etter at Dagbladet hadde avslørt at Barne- og likestillingsdepartementet, som Lysbakken var leder for, urettmessig hadde delt ut midler til en organisasjon med bindinger til SV kalte han inn til pressekonferanse 22. februar.

I pressekonferansen la Lysbakken frem det han sa var all dokumentasjon rundt tildelingene. Dokumentasjonen viste at Lysbakkens statssekretær Kirsti Bergstø (SV) overkjørte embetsverket i saken.

Lysbakken nektet å svare på hvem som hadde skyld i saken til tross for at all korrespondanse pekte på Bergstø. Han slo fast at han hadde ansvaret.

5. mars la Lysbakken frem enda 11 e-poster og tre tekstmeldinger som departementet ikke hadde funnet ved første gjennomgang. Korrespondansen viste at Lysbakken var orientert og at Bergstø ikke kjørte et sololøp for å gi penger til Jenteforsvaret. Bergstø trakk seg siden fra jobben som statssekretær.

Harald Nybøen

Departementsråd Harald Nybøen trakk seg fra jobben.

Foto: NRK

Det kom også frem at Lysbakken har gitt millionbeløp til organisasjonen Reform der den tidligere statsråden hadde vært styremedlem kort tid i forveien, og der en god venn av Lysbakken sitter sentralt.

Igjen nektet Lysbakken å snakke om skyld, men pekte på at han hadde bedt embetsverket vurdere habiliteten hans. Han sa også at departementet systematisk hadde delt ut midler i strid med økonomireglementet i opp mot 10 år før han tok over.

Det kostet departementsråd Harald Nybøen jobben.

Han hadde sittet som øverste administrativ leder av departementet i 15 og et halvt år, altså hele perioden Lysbakken mener det har foregått systematiske lovbrudd rundt tildeling av midler, og valgte å gå på dagen.

Da Lysbakken trakk seg som statsråd var det klart at han fortsatt var den eneste kandidaten til å ta over SV og de viktige posisjoner som hører med dette inn mot regjeringen.

– Ansvar, ikke skyld

Kvålshaugen er forundret over Lysbakkens beskyldninger om systematiske lovbrudd uten å komme med noen dokumentasjon.

– Det er en svakhet at han ikke vil innrømme skyld. Alle aksepterer at ledere er mennesker som kan feile, og respekten vokser dersom de innrømmer at de har gjort en feil, sier Kvålshaugen.

Hun sier det er bra ledelse når Lysbakken tar ansvar og initiativ til å belyse hele sakskomplekset og ved å gi innsyn i relevant materiale.

– Men det at han antyder at det er han som er offeret for systemet ... Han burde sagt at han burde skjønt men ikke gjorde det. Ikke skjøvet andre foran seg. Det tror jeg hadde gitt ham mer respekt, og han hadde vokst på det, sier Kvålshaugen.

Hun tror også det kan svekke Lysbakken som leder på sikt.

– Svekket lederkandidat

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell

Foto: Vilde Helljesen / NRK
Heikki Holmås

Heikki Holmås

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Det finnes ingen oppskrift på hva som er en god leder, men en av egenskapene man bør ha er legitimitet og troverdighet over tid. Det er viktig for å få gode resultater, sier Kvålshaugen før hun fortsetter:

– Hvis man får inntrykk av at man blir ført til skafottet dersom det passer lederen, slik det ser ut som Lysbakken har gjort her, kan det være uheldig. Det er ingen god sak dersom det i lengre perspektiv fremstår som om han selger sine nærmeste for å redde seg selv.

Hvordan saken til slutt påvirker Lysbakken og valget av ny SV-leder i helgen er det ingen som vet. Likevel sier både Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, de to andre som har vært med i lederkampen, at Lysbakken er svekket.

– Til dem som sier han kunne ha fortsatt som statsråd, sier jeg nei, han kunne ikke det. For det var alvorlige ting som kom fram. Ingen må late som om saken styrker han, sier Solhjell til VG.

Holmås er enig med Solhjell om at Lysbakken står svekket tilbake etter at Lysbakken mandag trakk seg som barne- og likestillingsminister.

– Alle skjønner at etter at han trakk seg som statsråd, er situasjonen nå en annen, sier Holmås.

Likevel understreker begge de to at de ikke kommer til å stille som motkandidater til ledervervet under landsmøtet på Lillestrøm i helgen.

AKTUELT NÅ