Hopp til innhold

Klomsæts klient anker

Klienten til advokat Sigurd Klomsæt ønsker fortsatt å ha Klomsæt som bistandsadvokat i terrorsaken, og vil anke tilbakekallingen.

Sigurd Klomsæt

Advokat Sigurd Klomsæt er beskyldt for å ha lekket etterforskningsmateriale fra terrorsaken til pressen.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Oslo tingrett har besluttet at Sigurd Klomsæt ikke får fortsette som bistandsadvokat etter at etterforskningsmateriale ble spredt fra hans kontor.

Sigurd Klomsæt representerer en av de overlevende fra Utøya i terrorsaken.

Onsdag trakk Oslo tingrett tilbake hans oppnevning som bistandsadvokat i saken, fordi retten mener det bevist at han har lekket bevismateriale i saken til flere medier.

– Vi vil anke avgjørelsen. Vi ønsker å beholde Klomsæt som bistandsadvokat, sier Rune Lindstrøm, faren til den 16 år gamle gutten Klomsæt representerer.

Familien vil foreløpig ikke kommentere at retten mener Klomsæt har lekket i saken.

Finn Haugen

Tingrettsdommer Finn Haugen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tidligere i dag opplyste tingrettsdommer Finn Haugen at Klomsæt ikke får fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken.

Det skjedde etter at Oslo politidistrikt klaget ham inn for å ha lekket etterforskningsmateriale til pressen.

I prosessen har både Klomsæt, andre bistandsadvokater, flere fornærmede og politiet uttalt seg.

– Retten har måttet ta stilling til om det er utilrådelig å la Klomsæt fortsette som bistandsadvokat, fortalte Haugen som sa at advokaten må fratre med umiddelbar virkning.

Kona hentet cd-platen

Klomsæt har forklart at han var i retten i Arendal denne dagen og ga sin ektefelle og sekretær Lisbeth Freang Klomsæt fullmakt til å hente materialet på Politihuset. Det er registrert at hun kvitterte ut materialet klokka 13.55.

Dokumentene lå på en cd-rom som var passordbeskyttet, og dette passordet ble sendt til Klomsæts e-post etter en forespørsel på e-post fra hans adresse.

Klomsæt har forklart overfor tingretten at han ikke hadde tilgang til internett fra tidlig fredag morgen og til lørdag, dagen etter at opplysningene havnet i media.

Men samtlige av de ansatte på kontoret hans har tilgang til å sende og lese e-post i Klomsæts navn. Passordet ble sendt videre til en annen ansatt på kontoret.

Tingretten er derfor overbevist om at det er personer på Klomsæts kontor som har lekket opplysningene, siden advokaten selv da satt i bilen på vei fra Arendal til Oslo.

Likevel mener dommeren at Klomsæt står ansvarlig for lekkasjen, siden han har gitt sine ansatte tilgang til sin personlige e-post.

Video Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat

Nett-TV: Se hele beslutningen.

Refset pressen

Tingrettsdommer Haugen mener dette er snakk om lekkasjer satt i system når man ser på den korte tiden som gikk fra materialet ble utlevert, til NRK.no som første nettavis publiserte bildene klokka 16.45 .

– Klienten var heller ikke kjent med materialet før det ble publisert på nettet. Det har også vært belastende for de overlevende å se bildene uten å bli varslet på forhånd, sa Haugen, som påpekte at samtlige av de fornærmede de har snakket med, har vært negative til lekkasjen.

Retten har ikke tatt stilling til om Klomsæt har brutt loven.

Haugen sa de håper reaksjonen mot Klomsæt kan ha en preventiv effekt på lekkasjer fra andre bistandsadvokat og eventuelt politiet.

Dommeren refset også pressen, som han mener har oversett den etiske siden ved å publisere bildene.

– Medienes bruk viser at det ikke ligger reelle begrensninger til offentliggjøring av bilder fra terrorsaken. De burde forstå at dette kunne være en ytterligere belastning for ofrene, sa Haugen.

Totalt har 18 bistandsadvokater kommet med uttalelser til tingrettens behandling, og de har ifølge Haugen ment at lekkasjen har vært ugunstig for etterforskningen.

La ut felle

For to uker siden ble det kjent at det var advokat Sigurd Klomsæt som bistår én av de fornærmede fra Utøya, som mistenkes for å ha lekket etterforskningsmateriale til pressen .

Politiet hadde lagt inn elektroniske spor i bevismaterialet som ble sendt ut til bistandsadvokatene 3. februar, og som timer senere ble lekket til presset.

Siden mediene publiserte saker med bilder med vannmerker, kunne politiet finne ut hvem kilden til lekkasjen var.

Klomsæt nekter selv for å i det hele tatt ha sett noe av materialet han er mistenkt for å ha spredd. Oslo tingrett har brukt de siste ukene til å ta stilling til om Klomsæt kan fortsette som bistandsadvokat fram til og under rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Det er politiet i Oslo som har bedt om at Klomsæt skal fjernes .

Ba om utsettelse

NRK har denne uken gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med advokat Klomsæt for å få klarhet i om han vil kommentere utfallet av tingrettens behandling.

Klomsæt har de siste dagene vært opptatt i Høyesterett hvor Viggo Kristiansens krav om gjenopptakelse av Baneheia-saken behandles.

Under en pause i Høyesterett onsdag svarte Klomsæt et kontant «nei» på NRKs spørsmål om han ønsker å kommentere saken.

Opprinnelig skulle avgjørelsen bli offentliggjort tirsdag, men fordi Klomsæt har vært opptatt med Baneheia-saken ba han om å få utsatt behandlingen til i dag.

Har lekket før

I september i fjor gikk Disiplinærnemnden i Advokatforeningen inn for å frata Klomsæt advokatbevillingen fordi han hadde utlevert dokumenter til en journalist i Dagbladet.

Tilsynsrådet var ikke enig og konkluderte med at Klomsæt ikke hadde brutt med god advokatskikk.

Advokat John Christian Elden, som sitter i Den Norske Advokatforenings lovutvalg for strafferett og straffeprosess, har sagt at han mener det er naturlig at politiet prøver å avdekke kilden til lekkasjene.

Elden mener det å lekke sensitive opplysninger ikke er ulovlig som taushetsbrudd, men sier at det kan være et eksempel på såkalt «uforstand i tjenesten».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger