Hopp til innhold

– Jeg håper at noen får stoppet ham, for dette er galskap

Tom Gisle Bellika forsvant under Berserk-ekspedisjonen i fjor. De pårørende reagerer nå på at Jarle Andhøy er på vei til Antarktis på nytt.

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Tidligere Berserk-kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie er om bord i båten Nilaya som skal være på vei til Antarktis.

Foto: Anders Magnus / Foto

Signhild Elvedal Nerhus mistet sin sønn Tom Gisle Bellika 22. februar i fjor.

Han forsvant sammen med to andre i mannskapet om bord i «Berserk» som forliste i Rosshavet i Antarktis.

Den stadige oppmerksomheten rundt Jarle Andhøy og Berserk-ekspedisjonen har slitt på Signhild Elvedal Nerhus.

At Jarle Andhøy nå skal ha lagt ut på ny ekspedisjon, ripper opp i sårene.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte om dette. At han i tillegg drar uten de tillatelsene som er nødvendig, og at han drar med seg andre mennesker i en slik situasjon, det synes jeg er forferdelig, forteller Elvedal Nerhus til NRK.

– Det er faktisk under ett år siden sønnen min var med på samme tur, og som endte så tragisk. At man skal på nytt oppleve at han er der, det er å rippe opp i sorgen, forteller Nerhus.

Det er de to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Larvik og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) som antas å ha omkommet da Berserk forsvant.

Tom Gisle Bellika

Tom Gisle Bellika forsvant i Rosshavet under Berserk-ekspedisjonen. Hans mor Signhild Elvedal Nerhus reagerer sterkt på at Jarle Andhøy legger ut på ny ekspedisjon.

Foto: PRIVAT

– La de døde få hvile i fred

Jarle Andhøy skal etter det NRK kjenner til ha skaffet seg en ny båt og reist fra en havn i New Zealand 10. januar med kurs for Rosshavet i Antarktis.

Med seg har han kamerautstyr og trolig fotograf, og et av målene for den nye ekspedisjonen er å finne spor etter «Berserk» som trolig havarerte under Andhøys forrige ekspedisjon. Andhøy har trolig med seg sonar for å kunne søke etter båten.

– Man får ikke fred. Jeg må kjempe imot måten han promoterer seg selv på i all verdens media, også er det sorgen inni der igjen som man skal klare å leve med. Han skal hele tiden gjøre seg populær, det synes jeg er uhørt, sier Nerhus.

– Jeg tenker på de foreldrene som har barn om bord i båten med ham

Nerhus har ikke blitt varslet om at Andhøy på nytt skal til Rosshavet.

– Dette har jeg fått vite via omveier. Og i dag har jeg også fått vite det gjennom media, sier Nerhus.

– Jeg tenker på de foreldrene som har barn om bord i båten med ham, hvordan de må ha det. Jeg unner ikke en sjel på denne jord å oppleve det som jeg og min familie har vært gjennom, sier hun.

Når Nerhus får vite at Andhøy trolig har med seg sonar for å kunne søke etter Berserk, svarer hun at det er fint om båten blir funnet, og at det kan gi svar på hva som hendte. Men barnet sitt, det får hun ikke tilbake uansett, sier hun.

– Jeg tror ikke det er mulig å finne båten. Jeg har også et prinsipp om at de døde må få hvile i fred. Vi får ikke barna våre tilbake om vi vet hva som har skjedd, sier Nerhus.

Nerhus var også imot den planlagte TV-serien om Berserk-turen.

– Jeg mener at ingen skal tjene penger på at reisen fikk slik et tragisk utfall.

– Jeg håper ikke det skjer noe med menneskene om bord i båten. Jeg håper at noen får stoppet ham, for dette er galskap, sier Nerhus.

AKTUELT NÅ