NRK Meny
Normal

– Skal være på vei til Antarktis igjen

Jarle Andhøy skal igjen være på vei mot Antarktis uten tillatelse.

Jarle Andhøy og Samuel Massie i Christchurch

Ifølge Radio New Zealand er tidligere Berserk-kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie om bord i båten Nilaya som skal være på vei til Antarktis.

Foto: Anders Magnus / Foto

Kystvakten i New Zealand tror Jarle Andhøy og Samuel Massie vil gjøre et forsøk på å gjenta sin reise til Antarktis, melder Radio New Zealand.

Kystvakten tror Andhøy og Massie er om bord i fartøyet «MS Nilaya», som skal ha satt kursen mot Antarktis.

I et brev sendt fra Utenriksdepartementet til Antarktis-traktaten som NRK har tilgang til, uttrykker UD bekymring for at Jarle Andhøy har planlagt en ny sørpolsekspedisjon.

Det var Jarle Andhøy selv som formelt varslet regjeringen om planene for ekspedisjonen. Men ingen godkjenning er gitt fra norske myndigheter.

UD bekrefter at de tidlig i januar tok kontakt med styresmaktene i New Zealand og meldte fra om Andhøys planlagte ekspedisjon. UD er også kjent med at mediene i New Zealand nå melder at Andhøy kan ha startet turen.

– UD, Norsk Polarinstitutt og Justisdepartementet er i dialog rundt dette, sier pressevakt i UD Svein Atle Michelsen til NRK.

Kystvakten forsøker nå å finne ut hvor «MS Nilaya» befinner seg, og ber fartøy i området om å være på utkikk etter båten.

Bekymret for gjentakelse av «Berserk»

Sørishavet er en av de mest ugjestmilde områdene i verden, og New Zealands offentlige organer er åpenbart bekymret for muligheten for at dette kan være en gjentakelse av fjorårets hendelse 22. februar i fjor. Seilbåten Berserk sank, og tre i mannskapet omkom.

De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), antas å ha omkommet. Kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie var på det antarktiske fastlandet på samme tidspunkt.

Andhøy har fått mye kritikk fra flere hold i etterkant av ekspedisjonen.

Medier i New Zealand og i Australia har kritisert ekspedisjonen og kaller besetningen «dumme vikinger som skal ut og tøffe seg».

Jarle Andhøy fikk et forelegg på 25.000 kroner av Tromsø for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen.

NRK lyktes ikke med å få tak i Andhøy og Massie tirsdag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt