– Andhøy kan få det meget tøft

Den erfarne polfareren Lars Ebbesen mener det kan bli veldig tøft for Jarle Andhøy på reisen mot Sydpolen. Han tror et av målene med ekspedisjonen er å hedre vennene som forvant med «Berserk» i februar i fjor.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy og båten Nilaya er trolig på vei sydover fra New Zealand med kurs for Antarktis,

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Polfarer Lars Ebbesen kjenner Jarle Andhøy, men sier han ikke kjenner de nøyaktige Antarktis-planene til eventyreren.

Lars Ebbesen

Polfarer Lars Ebbesen er skeptisk til den nye ekspedisjonen til Andhøy. Værmessig kan det bli meget tøft, sier Ebbesen.

Foto: NRK

LES: – Andhøy vil finne Berserk

LES: – Skal være på vei til Antarktis igjen

– Klargjorde båten

– Jeg vet at han forlot en havn i New Zealand 10. januar. Noen hevder å ha sett Andhøy mandag denne uken, så det kan tenkes at de 14 dagene imellom er brukt til å gå gjennom den nye båten. Han har behov for å styrke og rigge båten. De trenger å gjøre den klar med ekstrautstyr og drivstoff, og må regne med at mye utstyr går i stykker i de tøffe forholdene som er i Sørishavet og Rosshavet, sier Ebbesen.

Han sier det minst tar 14 dager å klargjøre båten, så det kan stemme at Andhøy var i land mandag denne uken før selve ekspedisjonen startet.

Båten Andhøy har kjøpt er 54 fot lang og 22 tonn tung, og ifølge salgsannonsen var prisen snaue tre millioner kroner

– Andhøy satte trolig kursen sørover tirsdag, og man må regne med to til tre uker før de når området der «Berserk» forsvant, legger han til.

– Hedre de som forsvant med «Berserk»

Ebbesen sier Andhøy lenge har snakket om denne ekspedisjonen, og at han ønsket å finne ut hva som skjedde med «Berserk». Han sier at norske myndigheter også var klar over planene. Han ser for seg at han kan ha minst tre formål med turen.

  • En seremoni for hedre de som forsvant
  • Prøve å lokalisere Berserk, som ligger et sted i Rosshavet.
  • Gå inn på Antarktis-platået for å fullføre planen om å komme seg inn til sydpolpunktet, eller eventuelt krysse Antarktis.

– Andhøy har noen ATV-er stående på platået og vil trolig prøve å komme seg inn til Sydpolpunktet med disse firehjulingene. Der inne han har tre fat med drivstoff stående, sier Ebbesen.

Han sier det værmessig kan bli en meget tøff og farlig tur innover Rosshavet for Andhøy og Samuel Massie, som trolig også denne gangen er med på Antarktisekspedisjon.

Rosshavet

Rosshavet, sett fra fly, der Andhøy kan være på vei.

Foto: Eivind Molde / NRK

Isende vinder

– Er man heldig med isen og været er det ikke vanskelig å komme seg inn med seilbåt til området der Berserk gikk ned. Vi er nå inne i den siste delen av den åpne sesongen i Antarktis. Deretter kommer man inn i høsten med muligheter for store stormer, slik Berserk kom inn i i fjor. Vindene kan bringe iskald polarluft og gi problemer med kulde og ising og en vindstyrke det er veldig vanskelig å beskytte seg mot, forklarer den erfarne polfareren.

Dersom uhellet skulle være ute, er det vanskelig å bli reddet ut fra dette området, forklarer Ebbesen. Det er også viktig å komme seg ut fra området før sesongens siste fly ut forlater det iskalde kontinentet.

Ebbesen er også kritisk til måten Andhøy går frem på.

– Andhøy påberoper seg på en måte retten til eventyr og hevder han med det vil hedre Roald Ammundsen. Men Ammundsen var ekstremt opptatt av sikkerhet, og sa fra hvor de tok veien til enhver tid, sier han.

Han mener Andhøy bryter de uskrevne reglene om ferdsel i Antarktiske områder.

– Her melder man inn posisjonen sin hver dag. Andhøy burde ta høyde for at det vil bli satt i gang leteaksjoner om han skulle forsvinne. Det setter andres liv i fare, sier Ebbesen.

UD visste om planene

Andhøy søkte Norsk Polarinstitutt om å få reise tilbake til Antarktis like etter fjorårets fatale «Berserk»-ekspedisjon. Men ingen godkjenning er gitt fra norske myndigheter.

Norske myndigheter har ikke kjennskap til at andre nasjoner har gitt Jarle Andhøy tillatelse til å sette kurs for Sydpolen.

Direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt sier han vet at Andhøy har oppholdt seg på New Zealand i noen uker, og at han har kjøpt en båt der. Men Wither sier til NRK at ekspedisjonen ikke er godkjent på grunn av manglende informasjon fra Andhøy.

UD bekrefter at de tidlig i januar tok kontakt med styresmaktene i New Zealand og meldte fra om Andhøys planlagte ekspedisjon. UD er også kjent med at mediene i New Zealand nå melder at Andhøy kan ha startet turen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger