Tror Jarle har reist for å få ro

– Jeg tror Jarle søker til Antarktis for å få ro etter det som skjedde i fjor. Det sier Dag Oppen Berntsen fra Stavern.

Dag Oppen Berntsen

Dag Oppen Berntsen har hatt mye kontakt med Jarle Andøy gjennom sitt maritime fag. – Det er nok en form for egen-terapi å komme ned der for å undersøke hva som har skjedd, sier han.

Foto: Per Foss / NRK

Gjennom sitt maritime fag og engasjement, har han hatt mye kontakt med Jarle Andhøy, som også kommer fra Larvik.

– Vi hadde et naturlig møtested på Verftet Fredriksvern i Stavern, og sist jeg snakket med Jarle var i fjor høst, sier Dag Oppen Berntsen.

Presenterte film og ny tur i Larvik

Etter som Jarle Andhøy startet et prosjekt for ungdom, Rabalder, så passet dette med den satsingen vi gjør i Stavern gjennom prosjekt orlogsbriggen Fredriksvern.

Jarle Andhøy laget et prosjekt der ungdom kunne lære seg båt, seiling og godt gammeldags sjømannskap.

Les om Andhøys ungdomsprosjekt Rabalder.

Da Jarle Andhøy presenterte deler av filmen ”Siste reis” i kulturhuset Bølgen i Larvik sist sommer, fortalte han at han skulle tilbake til Antarktis for å undersøke hva som hadde skjedd med Berserk, forteller Dag Oppen Berntsen.

Jarles største gåte

Kaptein på skuta Berserk, Jarle Andhøy

Kaptein på skuta Berserk, Jarle Andhøy.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Jarles største gåte er nok hvorfor Berserk valgte å lette anker.

Han hadde avtalt med resten av besetningen at båten skulle ligge ankret opp i Horseshoe Bay i McMurdosundet, og vente på at han og Samuel Massie skulle komme tilbake fra polpunktet.

– Plutselig fikk han beskjed om at de letter anker. Det tror jeg står for han som en gåte, sier Dag Oppen Berntsen.

Berntsen kjenner ikke til at Jarle Andhøy har laget seg noen hypoteser om hva som har skjedd, men kan man jo tenke seg han lurer på om de gjorde det med vilje, ble bedt om å flytte, ankerfestet løsnet, ja kort sagt hva har vært grunnen til at de har valgt å bryte avtalen de hadde.

Horseshoe Bay var en perfekt havn i forhold til vindretningen på det varslede uværet, så dette er forunderlig, mener Berntsen.

Han kjenner ikke til at Jarle Andhøy har andre planer for turen.

Tror det er egen-terapi

– Det er nok en form for egen-terapi å komme ned der for å undersøke hva som har skjedd. Jarle har vist det i all sin adferd at han ikke tar lett på forliset til Berserk og tapet av mannskapet. Å miste båt og mannskap er jo det verste som kan skje en skipper, sier Berntsen.

Berntsen tror det må være en misforståelse at Jarle Andhøy på nytt ønsker å nå Sydpolen.

– Det har jeg aldri hørt snakk om. Jarle var jo på Sydpolen, så jeg forstår ikke hvor den ideen skulle komme fra, sier han.

Ikke sett i Stavern siden sist høst

Jarle har ikke har vært å se i Stavern i det maritime miljøet der siden sist høst.

Berntsen tror det har sammenheng med klargjøringen av filmen om Berserk som nylig hadde premiere på fjernsyn og mulig forberedelse til den turen han nå trolig har begynt på nå.

– Jeg kjenner Jarle best som en erfaren sjømann som er vant til å klare brasene i ekstreme forhold. Det han gjør nå tror jeg ganske sikkert er en slags terapi for å få ro etter det som skjedde for ett år siden, sier Dag Oppen Berntsen.