Hopp til innhold

Breivik-filming kan ramme åpenhet

Den russiske TV-kanalen som har lagt videobilder av Anders Behring Breivik i Oslo tingrett kan bli bøtelagt. Oslo tingrett har ikke bestemt seg for om filmingen vil få konsekvenser for åpenheten rundt terrorsaken.

Oslo tingrett

Advokat Geir Lippestad kommer inn i rettssalen i Oslo tinghus før retten er satt under fengslingsmøte av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det er den russiske TV-kanalen NTV som har brutt opptaksforbudet som gjaldt under Anders Behring Breiviks fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag.

I en rundt tre minutter lang reportasje som er lagt ut på kanalens hjemmeside, vises Behring Breivik flere ganger i levende bilder under fengslingsmøtet.

Filmingen har tilsynelatende foregått i pressesalen, der fengslingen ble overført med videolink.

Torkjel Nesheim tingrettsdommer

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim sier den russiske TV-kanalen kan bli bøtelagt.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Rettergangsbot

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim – som behandler fengslingssaken – sier filmingen kan medføre såkalt rettergangsbot, og at det også kan få konsekvenser for TV-kanalens adgang til neste fengslingsmøte.

Nesheim viser til at overtredelse av opptaksforbudet er straffbart etter domstolloven.

– Om dette vil bli forfulgt rettslig av tingretten, kan vi ikke besvare på nåværende tidspunkt. For å straffes kreves at TV-kanalen var klar over at forbud gjaldt. Det er uklart hva TV-kanalen visste om dette og hva slags informasjon de fikk på engelsk i den salen de var, opplyser Nesheim i en e-post til NRK.

Alle forhåndsakkrediterte medier fikk tilsendt en e-post på engelsk, der det går klart frem at det var forbudt å filme under fengslingsmøtet.

Den russiske TV-kanalen var ikke forhåndsakkreditert, hadde derfor ikke hadde fått informasjon tilsendt.

Tegning av Anders Behring Breivik

Rettstegning av Anders Behring Breivik fra fengslingsmøtet.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)

– Svært beklagelig

Lederen av Norsk Redaktørforening, Aftenpostens Harald Stanghelle, sa før fengslingsmøtet at han var usikker på om noen ville komme til å ta bilder av Breivik.

Han blir svært skuffet når han får høre om den russiske TV-kanalens filming og påfølgende publisering.

– Jeg synes det er sterkt beklagelig at en utenlandsk TV-kanal valgte å gjøre dette. Tingretten gikk langt i åpenhet, noe som er prisverdig.

Stanghelle håper ikke overtrampet får konsekvenser for norske medier med tanke på åpenhet.

– Jeg håper ikke det. Men det kan føre til sterkere kontroll i de tilstøtende salene.

Stanghelle synes ikke tingretten var naive da de valgte å videooverføre fengslingsmøtet til flere saler.

– Tingretten var åpne, og åpenhet er ikke naivt.

Lederen av Norsk Redaktørforening tror ikke en rettergangsbot vil gjøre særlig inntrykk på TV-kanalen, men tror det hadde gjort større inntrykk dersom TV-kanalen blir utestengt fra kommende fengslingsmøter.

Video Harald Stanghelle kommenterer Treholt-saken

Harald Stanghelle mener det er svært beklagelig at den russiske TV-kanalen filmet Breivik.

Foto: NRK

Kan bli nektet adgang

Tingrettsdommer Nesheim bekrefter at adgangsnekt kan bli en konsekvens av filmingen.

– Dette kan få konsekvenser for TV-kanalen i kommende fengslingsmøte i forhold til presseakkreditering med videre, skriver Nesheim.

Nesheim opplyser om at Oslo tingrett foreløpig ikke har tatt stilling til om TV-kanalens brudd på opptaksforbudet vil få konsekvenser for medias restriksjoner under Anders Behring Breiviks neste fengslingsmøte.

– Dette, og om det blir uaktuelt å overføre siktede på video til andre saler, er det ikke tatt stilling til. Antakelig får det ikke slike konsekvenser, men kontrollen av foto – og opptaksforbudet vil antakelig bli forsterket, opplyser Nesheim.

«Selvsikker og elegant kledd»

Reporteren i den russiske TV-kanalen gir ganske annen beskrivelse av mannen som drepte 77 mennesker 22. juli, enn det norske medier gjorde etter mandagens fengslingsmøte.

Den russiske reporteren kaller Breivik, som møtte opp i retten med mørk dress og lyseblått slips, «elegant kledd», og sier også at han «smilte mye» og «fremsto som selvsikker».

Det har ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med den russiske TV-kanalen eller Anders Behring Breiviks advokat, Geir Lippestad..

AKTUELT NÅ