Rettspsykiater: Hoppet i stolen da Breivik ville tale til fornærmede

Rettspykiater Pål Grøndahl beskriver Anders Behring Breivik som forfengelig. – Det var først da han åpnet munnen at det ble spesielt for en rettspsykolog, sier Pål Grøndahl.

Pål Grøndahl

Rettspsykolog Pål Grøndahl.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
Mette Yvonne Larsen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Bjørn Ihler

Utøya-overlevende Bjørn Ihler observerte Anders Behring Breivik i Oslo tingrett mandag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl hadde i dag øynene rettet mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

– Han var alminnelig kledd og det var et forfengelighetens anstrøk over ham. Han hadde ordentlig trimmet skjegg. Å se til måten han satt, stod, opptrådte, og pustet på, var ikke til spesiell interesse for en rettspykolog, sier Pål Grøndahl.

– Det var først da han åpnet munnen at det ble spesielt, fortsetter Grøndahl.

– Den stemmen er ikke kraftfull og bærende. Deretter kommer han med et manifest som er så innlært at det ikke har noen kraft. Han bruker fjonge, fine ord, og har mange innlærte fraser. Men jeg må si at jeg hoppet i stolen da han skulle adressere en tale til de fornærmede. Det synes jeg minner om svært lite medmenneskelighet, sier Grøndahl.

Grøndahl forteller at Breivik sveipet med blikket over salen da han kom inn.

– Han virket litt forvirret akkurat da. Et øyeblikk lurte jeg på om han ble litt rød i toppen, sier han.

Grøndhal har vært sakkyndig i flere strafferettssaker, blant annet i lommemann-saken.

– Dette var bare en forsmak på hva som kommer

«Når to parter møtes er det normalt at begge parter presenterer seg. Jeg har til nå ikke fått lov til det. Så jeg skal gjøre det nå. Jeg er en militær kommandør i den norske motstandsbevegelsen, og en ridder i justituarius i Knhights Templar i Norge, som er sendt av Europa»

Dette var noe av det første Breivik sa på fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag.

– De pårørende vil høre minst mulig fra ham. I framtiden vil han ha rett til å forklare seg i det vide og brede, fengslingsmøtet i dag var bare en forsmak på noe som blir mye verre, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

– Han har tydelig én ting i hodet, og det er å få fram sitt manifest og sine ideer. Dette var en forsmak på det som kommer. Han vil få mye mer tid til å utdype det sine bisarre standpunkt, sier Grøndahl.

Breivik fikk ikke muligheten til å forklare sine handlinger, og fikk avslag av dommeren på sin forespørsel om å tale til de fornærmede.

– Det han sa i dag var mye mindre graverende enn det han har sagt bak lukkede dører. Jeg har et ønske å beskytte mine klienter fra hans utspill i all framtid, men det skjønner jeg nå at jeg ikke kan, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen

Rettssaken mot Anders Behring Breivik starter 16. april neste år. Om den blir sendt på tv vil bli tatt til vurdering når hovedforhandlingen nærmer seg, opplyste sorenskriver Geir Engebretsen.

– På Utøya virket han enorm, men ikke i dag

Bjørn Ihler overlevde på Utøya, og var i rettssalen i dag. Han har planer om å følge rettssaken.

– Det var konstruktivt for meg å se ham i en situasjon som var så til de grader annerledes enn situasjonen på Utøya, sier Ihler.

– På Utøya virket han enorm, å se ham i dag var totalt forskjellig fra det. Han fremstår som puslete, sier Ihler.

– Jeg synes han skal få lov til å ytre sine meninger, slik at vi kan komme med motargumenter og statistiske fakta. I manifestet hans kommer med han med påståtte opplysninger som er direkte feil, sier Ihler.

Det var nervøs latter fra flere i publikumssalen de gangene Breivik snakket. Det var spesielt unge mennesker som lo, og det var en tydelig nervøs og anspent stemning.

– Latter er ofte et forsvar. Det er noe vi tyr til når vi er redde, nervøse, usikre. Det skjedde ikke noe spesielt humoristisk i den salen slik jeg oppfattet det, men jeg tror vi skal ha stor forståelse for at den menneskelige reaksjonsbredden er så stor, sier Grøndahl.

– Det å le er også en lettelse. Man har sett ham i politiuniform og automatpistol, også ser man han plutselig som en pusling, og det kan være en reaksjon på at de er lettet, sier Larsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger