Hopp til innhold

Overlevende vil se Breivik i retten

Erik Kursetgjerde fra Sykkylven overlevde terrorangrepet på Utøya. Han og flere andre overlevende ønsker å være til stede under fengslingsmøtet i terrorsaken mandag.

Video e7246b44-486c-48ea-8c56-49bb850b9548.jpg

Erik Kursetgjerde vil reise til Oslo for å se fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik.

Judith van der Weele

Psykologspesialist Judith van der Weele tror det er viktig å

Foto: NRK
Geir Lippestad

Breiviks forsvarer sier hans klient er forberedt på å møte offentligheten.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Ungdommene vil se massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Erik Kursetgjerde har snakket med flere av dem som overlevde de grufulle massakren på Utøya 22. juli.

– Enkelte har ikke lyst til å høre navnet hans engang, mens andre vil oppsøke ham, sier Kursetgjerde.

Han har fått mange råd om hvordan han skal takle den vanskelige tiden etter angrepet.

– Både psykologer og statsråder har sagt at jeg må få takle dette på min egen måte. Det har jeg tenkt å gjøre, sier han.

– Kan bli syke

Psykolog Judith van der Weele mener det kan være viktig å se Breivik i en annen situasjon.

– Å se ham fengslet kan gjøre at minnene forandrer seg. De som ønsker å være der vil kanskje også kjenne at de blir overveldet, kvalm og syk. Kanskje de også de får mareritt etterpå. Men de vil kanskje likevel oppleve at det er en del av en helingsprosess, sier van der Weel.

I går ble det kjent at fengslingsmøtet førstkommende mandag blir åpent for både for presse, fornærmede og publikum. Tingrettsdommer Torkjel Nesheim mener at et åpent rettsmøte ikke lenger medfører noen fare for etterforskningen.

Dersom det blir åpent, er det første gang presse og publikum får se Anders Behring Breivik. Han får ikke være til stede i rettssalen, men skal forklare seg via videolink.

Nervøs Brevik

Breiviks forsvarer sa onsdag til NRK at hans klient er forberedt på å møte offentligheten.

– Han er nervøs, men klar, også for å møte de fornærmede. Hva han kommer til å si på mandag vet vi ikke, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra har ønsket at Breivik skal møte opp i retten, men Borgarting lagmannsrett vil ikke la Breivik møte personlig under fengslingsmøtet.

Lagmannsretten mener det vil være for ressurskrevende som følge av sakens særegne karakter.

Sover dårlig

– Jeg må jo innrømme at jeg ikke sover så godt om nettene etter det jeg har opplevd. Men å se at den personen som har truet deg sitter i arresten, tror jeg vil få meg litt roligere, sier Kursetgjerde.

Judith van der Weele tror de som ønsker å være der kanskje vil kunne få sterke reaksjoner, men det kan være et sunnhetstegn, ofte blir man dårligere før man blir bedre i sin psykiske fungering.

– Vanligvis har rettssaker en helende prosess, hvis den gjennomføres på en god måte. Og da er det viktig at man har mulighet til å følge de bitene av det som kan bli viktig for en, sier hun til NRK.

Mange vil se Brevik

Enkelte bistandsadvokater melder om stor interesse blant de yngste overlevende for å se Brevik kommende mandag. Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl representerer ti overlevende ungdommer fra Utøya.

– Dette er robuste ungdommer som er forberedt på det som møter dem. De så ham i en skremmende positur den 22. juli. De har nok et sterkt ønske, både personlig og politisk, om å se ham, og gjøre seg opp sin egen mening om hvordan han fremstår, sier Grøndahl til NRK.

Hun mener ungdommene ønsker å vite hvem det er som har erklært dem som sin fiende.

– De har sikkert også et behov for å se ham i menneskelige dimensjoner, og langt mer avmektig enn da han var på tokt på Utøya, sier hun.

Advokaten skal selv være til stede under rettsmøtet for å bistå ungdommene og deres foreldre.

– Jeg ønsker å være der fordi det er vanskelig å si hvordan de vil reagere, men også for å bistå med svar på juridiske spørsmål, sier Grøndahl.

Advarer foreldrene

Også bistandsadvokat Siv Hallgren representerer klienter som ønsker å møte Behring Breivik.

– To eller tre av mine 40 klienter har gitt uttrykk for at de ønsker å følge fengslingsmøtet, sier Hallgren til NRK.

Judith van der Weele advarer foreldrene mot å bli for overbeskyttende.

– Det er viktig å imøtegå kilden til frykt. Så hvis barna føler seg sterk nok og har den støtten de trenger, må de få lov til å gjennomføre dette, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger