Hopp til innhold

Frp-topp føler seg uthengt som terrorist-sympatisør

Frp-politikeren følte seg uthengt og fordømt etter 22. juli. Nå lover han å forsvare muslimer som settes i samme bås som terrorister.

Video Føler seg uthengt som terrorist-sympatisør

Video: Frp-politiker Kent Andersen føler at mange bruker kronikken ”Drøm fra Disneyland” til å sammenligne ham med Anders Behring Breivik.

– Hvis det noen gang skjer en muslimsk terrorhandling i Norge, så lover jeg at jeg skal være muslimers forsvarer. Det skal jeg!

Sentralstyremedlem i Oslo Frp, Kent Andersen, tørker tårene.

For ett år siden skrev han en kronikk som førte til at han nå opplever å bli satt i bås med terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Sammenlignet med terror-ideologi

«Hva var galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur? Som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler.»

Slik starter kronikken «Drøm fra Disneyland» som Kent Andersen skrev sammen med stortingsrepresentant og leder for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde.

Et søk i mediearkivet Retriever viser at det er skrevet over 560 avisartikler som nevner teksten i sammenheng med Behring Breivik.

Etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya er de to Frp-erne bak kronikken blitt beskyldt for å nøre opp under hatet terroristen var inspirert av.

– Jeg har nok lært noe av det å være helt moderat og fredelig, og på en måte bli rammet med full kraft av en sånn bølge av raseri, sier Andersen til Brennpunkt.

Han trekker selv paralleller til heksejakta mange muslimer ble utsatt for etter 11. september 2001.

– Så det sitter nok en Frp-politiker som har lært noe her.

Andersen understreker likevel at han mener det samme som før. Forskjellen er at han er blitt mer var for å sette mennesker i bås.

– Det er derfor den debatten må opp, vi kan ikke ha det sånn at den skal presses ned, knuges inn i stillhet, og alle som prøver å ta det opp - de blir pekt på og sagt «Du er ekstrem! Du mener det samme som terroristen!»

– Svært ubehagelig

Også lederen for Oslo Frp, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, er redd for at terrorhandlingene gjør at folk ikke tør si det de mener om norsk innvandringspolitikk.

– En slik debatt i Norge nå fører til at man blir stigmatisert, og du må unnskylde deg i bøtter og spann før du kommer til saken, sier han til NRK.no.

Tybring-Gjedde sier han har opplevd et enormt mediekjør i kjølvannet av terrorangrepene. Siden 22. juli er navnet hans nevnt i over over 730 avisartikler der også terroristen er navngitt.

– Det har vært svært ubehagelig å bli nevnt i sammenheng med en terrorist som Anders Behring Breivik, sier han til NRK.no.

Video Christian Tybring-Gjedde

Tybring-Gjedde beklager ikke

– Skille mellom penn og pistol

Behring Breivik har tidligere uttalt at bombeangrepet i Oslo sentrum og massakren på Utøya var nødvendige for å skape en borgerkrig i Norge og Europa.

I sitt såkalte manifest hevder han at politikere, byråkrater og journalister alle med på en storstilt konspirasjon for å skape en ny verdensorden. Hensikten er å knuse det hvite, kristne flertallet. Middelet er masseinnvandring fra muslimske land.

Tybring-Gjedde tar avstand fra konspirasjonsteoriene, og nekter å bli satt i samme bås som den terrorsiktede 32-åringen.

– Hvis vi ikke klarer skille mellom penn og pistol, så mister ytringsfriheten sin mening. Det er forskjell på å oppildne til væpna kamp og det å gi en beskrivelse av virkeligheten mange opplever, sier Frp-eren.

«Flerkultur river landet vårt i filler»

Video Tybring-Gjedde om dårlig Frp-valg

Lederen for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde.

Foto: Nyhetsspiller

Etter terrorangrepene skrev Tybring-Gjedde en ny kronikk i Aftenposten der han tok selvkritikk for at han brukte for krasse ord tidligere.

Meningene, derimot, går han ikke tilbake på. Men han bedyrer at utsagnet «flerkultur river landet vårt i filler» ikke betyr at han er imot et samfunn der folk med ulik bakgrunn lever side om side.

– For meg betyr ikke flerkultur at vi spiser forskjellige ting eller feirer ulike høytider, det er helt all right.

Tybring-Gjedde sier til NRK.no at han med flerkultur mener at man godtar at innbyggere i Norge ikke aksepterer «samfunnets frihetsverdier».

– Det er eksempelvis ikke greit dersom enkelte i vårt land skulle ta avstand fra likestilling og likeverd. Vi må ha felles verdier i bunn, sier han.

– Men er det grunn til å frykte at sharia, altså islamske lover, skal bli innført i Norge?

– Det er ikke sharialover i Norge i dag, og det kommer ikke til å bli det i overskuelig framtid. Men jeg frykter en gradvis innskrenking av verdier vi tar for gitt, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger