Hopp til innhold

– Frp må unngå en debatt om feil i innvandringsdebatten

Christian Tybring-Gjedde (Frp) angrer på sin omstridte kronikk om innvandring. Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, mener Frp må unngå en debatt om alt de tidligere har gjort feil i innvandringsdebatten.

CHRISTIAN TYBRING-GJEDDE

Leder for Oslo-Frp, Christian Tybring-Gjedde, angrer på de krasse formuleringene i kronikken «Drøm fra Disneyland».

Foto: ARKIVFOTO: KETIL KERN

Leder for Oslo Frp, Christian Tybring Gjedde, og hans kronikk «Drøm fra Disneyland» har fått svært mye kritikk etter terroarangrepene 22. juli.

I kronikken, som ble publisert i Aftenposten i fjor, skriver Tybring-Gjedde blant annet at Arbeiderpartiet ønsker å «dolke vår egen kultur i ryggen».

«Hva var galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur? Som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler», heter det innledningsvis i kronikken.

Nå angrer Tybring-Gjedde på måten han formulerte seg på for et snaut år siden.

I et debattinlegg i dagens Aftenposten skriver Tybring-Gjedde at «Vi har alle opp gjennom tidene ordlagt oss feil, sagt ting vi burde formulert annerledes og ja, noe burde helt sikkert vært usagt».

Magnus Takvam

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, tror Frp vil prøve å unng å en debatt om gamle feil i innvandringsdebatten.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Prøver å avslutte det med et pennestrøk

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, tror Tyring-Gjedde velger å ta avstand fra kronikken fordi det har vært ubehagelig å bli assosiert med en del av det tankegodset terrorsiktede Behring Breivik har forfektet.

– Det har nok også vært et visst press fra mediene om å uttale seg om han står på det han skrev den gangen, sier Takvam.

Takvam tror Tybring-Gjedde har følt seg presset til å svare for kronikken, og at han derfor ikke har ventet til «Avtalen om husfreden» opphører på lørdag.

– Jeg tror nok han har vært nødt til å forsøke å svare på dette, og ikke la det henge i lufta, men jeg tror det vil være uheldig for Frp vil gå inn i en debatt om alle de feilene de har gjort tidligere, sier Takvam.

– Jeg regner med at han forsøker å ta det med ett pennestrøk, og markere at han tar en viss selvkritikk, og så avslutte debatten der. Vi får se hvordan det utvikler seg, sier Takvam.

«Fjellstøtt politisk»

I dagens innlegg i Aftenposten slår Tybring-Gjedde likevel fast at «Drøm fra Disneyland» står «fjellstøtt politisk», og at han kommer til å fortsette å engasjere seg i innvandringsdebatten.

Han påpeker også at fremstående utenlandske politikere som Angela Merkel, David Cameron og Nicolas Sarkozy har pekt på det samme som ham, nemlig at multikulturalismen har feilet.

I Anders Behring Breiviks «2083 A European Declaration of Indepence» er hatet mot multikulturalismen noe av det som står sterkt, fordi det er her han mener å se tegn på «Eurabia».

Eurabia er en betegnelsen anti-islamister bruker om et fremtidig islamisert Europa.

Takvam mener Tybring-Gjedde FrP er det partiet som kommer til å få de største utfordringene når det gjelder innvandringsdebatt i den kommende valgkampen.

– Tybring-Gjedde tar en del selvkritikk når det gjelder formuleringer, og sier at han vil tone ned spissformuleringer. Samtidig viser han en den samme rådvillheten som Frp for øvrig.

– Man skal på den ene siden stå på det man har sagt i innvandringsdebatten, men på den andre ta hensyn etter 22. juli. Derfor er de det partiet med den største utfordringen foran seg, mener Takvam.

Forsiden på manifestet til Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik skriver mye om multikulturalisme i dokumentet jobbet med før terroangrepene.

Foto: HO / Reuters

– Angrer ikke

Frps nestleder Per Sandberg slår samtidig fast at det ikke blir aktuelt å endre partiets innvandringspolitikk.

Han tar fullstendig avstand fra enhver påstand om at Frp kan ha bidratt til å skape ideologisk grobunn for drapsmannen Anders Behring Breivik.

– Vårt utmerkede program ligger fast og gjelder fra 2009 til 2013. Det blir ikke aktuelt å gjøre noen form for retrett, sier Sandberg til NTB.

Selv angrer han ikke på ord og uttrykk han tidligere har brukt i debatter om norsk innvandringspolitikk og nekter å være med på noen slik sjelegranskende øvelse.

– Jeg viser til at statsministeren har advart mot heksejakt på ytringer. Det er klart mange ord og uttrykk er blitt brukt i opphetede ordskifter, men jeg vil rett og slett ikke være med på en parallell debatt som spesielt skal handle om det medlemmer av Frp skal ha sagt, sier Sandberg.

Ikke troverdig med helomvending

Takvam er usikker på hordan terrorangrepene kommer til å påvirke innvandringsdebatten før kommunevalget.

– Det er åpenbart at det vil få konsekvenser, og jeg tror at de fleste i Frp er innstilt på å dempe i hvert fall språkbruken i innvandringsdebatten, men samtidig si at de står for kjernen i sin argumentasjon og at denne terroraksjonen ikke skal få noen konsekvenser for den politiske debatten, sier Takvam.

Han tror en av de store utfordringene for FrP blir at de ikke kan gå like mye i strupen på Regjeringen som tidligere.

– Mye av deres politikk er kritikk av Regjeringen. Nå man i stedet snakke om egen politikk, sier Takvam.

I en nettdebatt på Nettavisen fra september i fjor svarer Tybring-Gjedde på spørsmål om den omstridte kronikken.

«Høyre har dessverre abdisert i innvandringspolitikken. Partiet vil ikke innse at enkelte grupper som kommer til Norge bryter menneskerettighetene gjennom sin kollektivistiske kultur»

Takvam tror ikke nødvendigvis at det hadde vært lurt av Tybring-Gjedde ta mer uforbeholden selvkritikk enn han gjør i dagens debattinnleggi Aftenposten.

– Det hadde ikke blitt troverdig. Samtidig er det viktig å påpeke at det er spenninger internt i FrP også, og at flere har tatt til orde for at man må se på hvordan man har diskutert innvandring.

Det har ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med Christian Tybring-Gjedde for å kommentere denne artikkelen.

AKTUELT NÅ