Hopp til innhold

Forteller om sin fortid som høyreekstrem nasjonalist

– I tre år var jeg del av et hatmaskineri, forteller skribent og debattant Sara Azmeh Rasmussen om sin fortid som høyreekstrem nasjonalist.

Sara Azmeh Rasmussen

Samfunnsdebattant og aktivist Sara Azmeh Rasmussen forteller om sin fortid som høyreekstremist i fødelandet Syria. Hun ser flere likhetstrekk mellom syrisk og norsk høyreekstremisme.

Foto: (Privat foto)

På universitetet som 17-åring kom syrisk-norske Sara Mats Azmeh Rasmussen via en venn i kontakt med høyreekstreme strømninger i fødelandet.

– Jeg var sytten år da jeg ble medlem i SSNP, og tjue da jeg fant en vei ut. Gjennom tre år var jeg del av et hatmaskineri, forteller hun til NRK.

Etter udåden i Oslo og på Utøya 22. juli har fortiden kommet tilbake til henne, og derfor ønsker hun å fortelle sin historie. I lørdagens Sommer i P2 forteller hun i en time om sin fortid som syrisk nasjonalist og medlem av SSNP, det syriske sosialnasjonalistiske partiet.

I en periode så hun den høyreekstreme bevegelsen som løsningen på sosiale problemer som hun så rundt seg:

– Overfylte universitetsauditorier og klasserom, dårlig utstyrte sykehus, forsømte distrikter, inflasjon, utbredt fattigdom, korrupsjon som gjennomsyret hele det politiske, administrative og rettslige systemet, ukontrollert befolkningsvekst, fattig kulturliv, fravær av økonomisk innovasjon, og for å oppsummere det hele, en ydmykende tilhørighet til det som blir kalt den tredje verden, forteller hun til Sommer i P2.

Men mest av alt ble fellesskapet i SSNP en vei bort fra hennes følelse av ensomhet.

– Jeg hadde fått en plass i et fellesskap. Det nye navnet mitt sto i partiets register. Jeg hadde meningsfeller og kamerater over hele landet. Jeg hadde en rolle å spille. Og jeg spilte og spilte og spilte …

– Men ensomheten min ble bare større, sier hun.

Minnemarkering utenfor Domkirken i Oslo.

Minnemarkering utenfor Domkirken i Oslo etter 22. juli.

Foto: Morten Holm / Scanpix

PODCAST: Cornelius Jakhelln 01.08.2011 på Sommer i P2: Om "terrorviruset" i ham

LES OGSÅ: Den høyreekstreme bloggeren Fjordman står frem

LES OGSÅ: Annonsører trekker seg etter Breivik-utspill

– Overlegne andre folkeslag

Det syriske sosialnasjonalistiske partiet, SSNP, ble grunnlagt i Beirut i 1932 av den maronittiske libaneseren, Anton Saádeh.

Partilederen ble henrettet i 1949, men ble et udødelig symbol for syriske nasjonalister.

– Saádeh hadde hentet inspirasjon fra europeisk fascisme. Han hyllet Adolf Hitler, og viste til boken ”Min kamp” i egne skrifter. Han postulerte at den syriske nasjonalismen var unik og at det syriske folket hadde krav på å være overlegne andre folkeslag. Syrias før-kristne og islamske historie var bevis på dette, sto det å lese i mange av de politiske artiklene hans, forklarer Azmeh Rasmussen.

En sentral del av SSNPs program var oppfatningen om Syria som sivilisasjonens vugge:

– Saádeh påpekte at syrere hadde gitt menneskeheten det første alfabetet. At historiens tidligst organiserte byer med høye gatestolper og vakker byggekunst lå i det historiske Syria. At alle verdens religioner hadde hentet nøkler til å tolke universet, den menneskelige tilværelsen, liv og død, i de mesopotamiske mytene, sier hun til Sommer i P2.

Utøya

Buketter og lys ved Utøya (i bakgrunnen).

Foto: Mathias Oppedal/NRK

Slik ligner syrisk høyreekstremisme den nordiske, i oppfatningen om at en tapt storhetstid må gjenreises.

– Den nasjonale karakteren som hadde gått i dvale skulle vekkes til live. Vi var født syrere, av syriske foreldre. Vi hadde det i oss. Styrke og mot. Syrisk originalitet, sier hun om dogmene hun ble innprentet med.

Det syriske nasjonalsosialistiske partiet ville jobbe mot et Stor-Syria som også omfattet Libanon, Irak, Kuwait, Jordan, de palestinske områdene, Israel, Sinai, Sør-Tyrkia, Sør-Iran og Kypros.

LES OGSÅ: Fjordman avhørt i Oslo

Møtte massemorder personlig

SSNP var en politisk bevegelse som forherliget vold.

Azmeh Rasmussen møtte personlig terroristen Shartuni som myrdet Libanons folkevalgte president, Bashir Gemayel, i 1982.

Hun traff Shartuni i Damaskus ti år senere.

Regjeringskvartalet med hvit duk
Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Jeg var en av få medlemmer som fikk kontakt med ham, og ble en del av det lille nettverket rundt ham. Jeg satt rundt samme bord, spiste fra samme fat og konverserte med ham, terroristen, massemorderen, sier hun.

President Gemayel var ansett som en forræder av SSNP fordi han hadde forhandlet med Israel.

Shartuni plasserte femti kilo eksplosiver i lokalet hvor presidenten skulle holde tale og detonerte bomben rett etter hans ankomst. Lokalet ble smadret. Tjueseks mennesker mistet livet i terrorudåden. Det fryktelige smellet ble hørt over hele Beirut.

LES OGSÅ: Azmeh: Frihet er å være meg selv

Tar avstand

Azmeh Rasmussen tar nå tydelig avstand fra sin fortid som ekstremistisk nasjonalist.

– Logikken min var blokkert av ideologiske dogmer. Den naturlige empatien ble lammet, forteller hun.

Aktivisten og samfunnsdebattanten lever i dag åpent i Norge som lesbisk transperson. Hun arbeider blant annet for muslimske kvinners, homofiles og transpersoners rettigheter.

Sommer i P2 med Sara Mats Azmeh Rasmussen kan høres lørdag 13.08. klokken 15.03 og 23.03 på NRK P2, samt på podcast.

AKTUELT NÅ