Hopp til innhold

Derfor blir ikke Frp rammet

Mens Frp-ledelsen gikk ut og forsvarte Terje Søviknes etter sexskandalen i 2001, har de umiddelbart klart å isolere Birkedal-saken til å handle om én enkeltperson, mener valgforsker.

Trond Birkedal

Trond Birkedal er siktet for å ha snikfilmet en naken mann på badet sitt. Men Frp kommer ikke til å bli straffet av velgerne, tror eksperter.

Foto: Johansen, Geir Otto / SCANPIX

– Derfor tror jeg det er lite sannsynlig at saken mot Trond Birkedal vil få store konsekvenser nasjonalt. Den blir ansett som privat anliggende. Jeg tror Fremskrittspartiet klarer å isolere denne saken til å kun dreie seg om enkeltpersonen Trond Birkedal, og ikke om partiet, sier valgforsker og statsviter ved NTNU, Toril Aalberg.

– Dessuten kommer saken for langt unna valget til at den vil skade partiet.

Frp-generalsekretær: Åpenbart at han har forbrudt seg kraftig på tilliten han er blitt vist

Birkedal, som inntil i går kveld var Frps ordførerkandidat i Stavanger, er siktet for å ha snikfilmet en ung mann i dusjen sin. Birkedal trakk seg derfor i går kveld fra alle sine verv i Frp.

– Det var hans eget initiativ, sier Geir Mo

– Han har åpenbart forbrudt seg kraftig mot den tilliten han er blitt vist, og det er fryktelig synd for ham, og det er synd for alle dem som har trodd på ham. Det sier jeg uten at jeg dermed dømmer ham, men det at han har trukket seg fra alle sine verv, indikerer i hvert fall at han innser at dette er en veldig alvorlig situasjon, legger han til.

– Har ikke rotet seg inn slik som Svarstad Haugland gjorde

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot mener Frp-ledelsen redder seg på å gjøre det motsatte av det KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland gjorde i Medhaug-saken.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Heller ikke professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, tror Frp vi miste velgere på landsbasis på bakgrunn av Birkedal-saken.

– Det som avgjør en slik effekt, er hvor tett opptil valget saken skjer, og hvordan den sentrale partiledelsen takler den, sier han og peker på at saken umiddelbart er isolert til Birkedal og Stavanger.

Et eksempel på en sak som skadet et helt parti, mener han er den såkalte Medhaug-saken.

Jan Birger Medhaug, som var tidligere medlem av Kristelig Folkeparti og har vært leder av Karmøy KrF og Rogaland KrF, ble i 2003 anmeldt for voldtekt av sin tidligere kjæreste. Anmeldelsen førte til at Medhaug ble fratatt politiske verv i KrF, og Valgerd Svarstad Haugland gav Medhaugs eks-kjæreste full støtte. Medhaug ble senere frikjent av retten, som slo fast at intet straffbart forhold hadde skjedd.

Bernt Aardal

- Søviknes-saken er et bevis på at skandaler som oftest kun har kortsiktig effekt, sier Bernt Aardal.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

– Saken gjorde enorm skade på KrF. De gjorde et elendig valg, og Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av som partileder. Hun rotet seg inn i Medhaug-saken og kom seg ikke ut igjen. Det har ikke Frp-ledelsen gjort i denne siste saken, sier Aarebrot.

– Skandaler har en beskjeden effekt

Valgforsker og forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Bernt Aardal, tror heller ikke velgerne vil forlate Frp.

– Søviknes-saken er et eksempel på at den hadde sterke kortsiktige effekter. Men etter tre måneder flatet det ut, og Frp gjorde faktisk et bedre stortingsvalg i 2001 enn ved fylkestingsvalget to år tidligere. Effekten av politiske skandaler på valgresultatene er beskjeden, slår han fast.

AKTUELT NÅ