Hopp til innhold

Norsk klasevåpen blir historie

Fredag destrueres den siste ladningen med klaseammunisjon i Norge.

Klasevåpen

Norske klasevåpen har siden april i fjor blitt destruert. I morgen forsvinner de siste fra norsk jord.

Foto: NRK

I april i fjor ble de første klasevåpnene i Norge destruert, etter at Norge i desember 2008 undertegnet avtalen som forbyr all bruk, produksjon, lagring og eksport av klaseammunisjon.

Les også: Enighet om klasevåpenforbud
Les også: Forbud mot klasevåpen til høsten

Fredag klokken 14.00 blir den siste ladningen med klasevåpen sprengt i gruvene ved Løkken verk sør for Trondheim.

52.000 granater

Med dette oppfyller Norge en av kjerneforpliktelsene i konvensjonen om klaseammunisjon før den trer i kraft 1. august.

Ifølge Forsvarsdepartementet har Norge i henhold til konvensjonen lov til å beholde en minimumsmengde til treningsformål, men velger å kvitte seg med absolutt alt.

Departementet opplyser at Norge til sammen har hatt 52.000 granater, og at det har vært nødvendig å destruere i mange omganger.

– Forpliktelsen til lagerdestruksjon er den viktigste garantien for ikke-spredning. Ved å destruere lagre sikrer vi at ammunisjonen aldri mer vil bli brukt og at ressurser kan frigjøres til rydding av rammede områder og støtte til ofre, sier statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet.

Video nsps_upload_2009_4_30_20_41_12_4444.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet trykker på en knapp som sprenger den første ladningen med klasevåpen i april i fjor.

Stor humanitær trussel

Det er forsvarsdepartementets statssekretær Roger Ingebrigtsen som i morgen trykker på knappen som destruerer Norges siste beholdning av klaseammunisjon.

– Jeg er svært glad for at konvensjonen om klaseammunisjon nå trer i kraft og har fått så stor oppslutning. I tillegg bidrar den til en ytterligere stigmatisering av denne våpentypen som gjør det svært vanskelig for stater å bruke den, selv om de ikke har undertegnet konvensjonen, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

Klaseammunisjon har drept og skadet flere tusen sivile verden over, og utgjør en stor humanitær trussel ved at udetonerte våpen kan bli liggende på bakken i lang tid etter at en konflikt er over.

106 land har undertegnet

Norge tok initiativet til et internasjonalt forbud mot klaseammunisjon i 2007 gjennom den såkalte Osloprosessen.

Konvensjonen ble vedtatt i Dublin 30. mai 2008, og gjør det ulovlig å ikke bare bruke, men også produsere, overføre og lagre klaseammunisjon.

Konvensjonen er til nå undertegnet av 106 land.

Norge var et av de første landene som startet destruksjon av klasevåpen etter at avtalen ble undertegnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger