Hopp til innhold

Kjemper for nye tomter for flomofrene

Forsikringsbransjen vil endre reglene, slik at flomherjede hus kan bygges opp på nye og tryggere steder. I dag har bransjen besøk av en stor og topptung delegasjon fra regjeringen.

-Vi er enige om at vi skal komme frem til en løsning, sa justisminister Grete Faremo da hun møtte representanter for forsikringsbransjen i forbindelse med flommen i dag

Regjeringen og forsikringsbransjen sier de vil jobbe for å raskt bli enige om en god løsning for de flomrammede.

Representanter for hele fire departementer møtte i formiddag forsikringsbransjen for å snakke om hvordan man best kan erstatte skadene som er forårsaket av flommen på Østlandet.

Det er bare to år siden de samme områdene ble rammet av en stor flom, og enkelte familier opplever nå å miste hjemmet sitt for andre gang.

Flom.

Selv om huset ditt ligger i et svært flomutsatt område, får du ikke dekket ny tomt med dagens forsikringsregler.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil dekke nye tomter

Dagens forsikringsregler er slik at forsikringen bare dekker gjenoppbygging av huset på samme tomt som før. Forsikringsbransjen vil endre reglene, slik at folk skal slippe å bygge nye hus i svært flom- og rasutsatte områder.

Adm. direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, hadde i dag besøk av justisminister Grete Faremo (Ap), miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og representanter for Kommunaldepartementet og Olje- og energidepartementet.

– Det var et godt møte. Vi har møtt et myndighetsapparat som tar dette på alvor. Vårt ønske er å kunne bygge trygge boliger for fremtiden, sier Kreutzer til NRK.

Flom Fetsund

Østlandet har vært hardt rammet av flom de siste to ukene. Skadesummen har nå oversteget 260 millioner kroner. Her fra Fetsund.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Er positiv, men gir ingen løfter

Også beredskapsminister Grete Faremo lover å ta tak i utfordringen.

– Folk skal ha trygghet for privatøkonomien sin og for at de får forsikringen de skal ha når de er rammet av naturkatastrofer.

– Kommer staten til å ta regningen for at folk skal få nye og tryggere tomter?

– Det har ikke vært tema på møtet i dag, men vi skal komme tilbake med et forslag, og vi har en god dialog med forsikringsbransjen, sier Faremo.

NVE inspiserer Veikleåa

Kvam i Gudbrandsdalen har vært særlig hardt rammet av flommen. Det var de også i 2011. Her inspiserer representanter for NVE Veikleåa.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flest skader i Gudbrandsdalen

Forsikringsselskapene har nå mindre pågang enn i forrige uke, og men det ventes like fullt at skadetallene vil øke. Flommen den siste uka har foreløpig resultert i 2200 skademeldinger med anslåtte erstatninger på ca. 260 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

Skadene er spredt over hele Østlandet. De verst rammede kommunene, hvis man ser på antall skader, er Nord-Fron, Lillehammer, Gausdal, Sør-Fron, Ringebu og Stange, ifølge Gjensidige.

Når det er så store skader at en bygning må bygges opp på nytt, så får kundene dekket kostnadene ved gjenoppføring av bygning og løsøre, tilførselsvei og hageanlegg opp til 5 dekar. Men tomtekostnader dekkes ikke ved gjenoppbygging et annet sted.

Skuelystne ved Hønefossen

Også Buskerud ble hardt rammet av flommen. Her står skuelystne ved den flomstore Hønefossen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

AKTUELT NÅ