Hopp til innhold

Eksil-kinesere med protest i Oslo

Mange av eksil-kineserne som kommer til Oslo i forbindelse med Nobel-seremonien, akter å vise sin protest til den kinesiske ambassaden om behandlingen av prisvinner Liu Xiaobo og andre av hjemlandets politiske fanger.

Fakkeltog for Barack Obama

Eksil-kinesern som kommer til Norge i forbindelse med Nobel, vil blant annet delta i det tradisjonelle fakkeltoget til ære for prisvinneren. Her fra fjoråret.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Rundt 250 eksil-kinesere kommer til Oslo i forbindelse med Nobel-utdelingen.

Noen er del av den offisielle gjestekvoten til Liu Xiaobo, invitert av Nobelkomiteen, andre fordi de tilhører det internasjonale PEN eller Amnesty-miljøet.

Atter andre kommer på egenhånd for å markere støtte til årets fredsprisvinner som fortsatt sitter fengslet i Kina.

Hele familien hans er enten nå i husarrest eller under intens overvåking.

Kina har reagert sterkt på årets tildeling. Senest i dag kalte en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet i Beijing prisen til Liu en skamløs provokasjon, åpen støtte til kriminelle handlinger i Kina og en innblanding i landets suverenitet.

Talsmannen fastholdt også at det vil være vanskelig å opprettholde «vennskapelige forbindelser» til Norge etter fredspristildelingen. Kina har også advart om at land som deltar på Nobel-arrangementene må ta ansvar for konsekvensene dette medfører.

Norsk-kinesere i Norge, skal etter det NRK kjenner til, presses av det kinesiske offisielle miljøet i hovedstaden til å reagere mot fredsprisen. Dette skal de gjøre til dels svært motvillig.

Protest mot Kina

Den kinesiske ambassaden i Oslo

Den kinesiske ambassaden i Oslo hvor blant annet eksil-kineserne vil demonstrere neste torsdag.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX
John Peder Egenæs

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Dagen før selve prisutdelingen i Oslo rådhus, har Amnesty fått tillatelse av politiet i Oslo til å holde en demonstrasjon utenfor den kinesiske ambassaden.

Der vil kravet om løslatelse av Liu Xiaobo og andre politiske i Kina bli forsøkt overlevert. Oppropet er hittil signert av 30.000 personer i Norge, i tillegg til at Amnesty-avdelinger ulike steder i verden akkurat nå samler inn støtteerklæringer i sine land, som skal videre til Oslo.

Amnesty har bedt om å få møte den kinesiske ambassadøren for å overlevere oppropet neste torsdag, men det har foreløpig vært stille fra den kinesiske ambassaden.

- Det er vi vel vant med. Men gitt at den nåværende ambassadøren har holdt en høyere profil, ikke minst hvordan han har fremført kritikken mot pristildelingen og forsvar av Kinas politikk, så hadde vi håpet at han ville møte oss og sine tidligere landsmenn, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jon Peder Egenæs til NRK.

- Vi forventer ikke at han og kinesiske myndigheter har skiftet syn, men dialog med en motpart er også en form for styrke. I stedet går kinesiske myndigheter enten i dekning eller til frontalangrep på Nobelprisen og prisvinneren.

Egenæs vil selv lede opptoget foran den kinesiske ambassaden.

Svært mange av eksil-dissidentene har meldt fra at de gjerne vil delta og komme med ytringer.

Sterkt dissidentmiljø

Svært mange fremtredende eksil-kinesere er samlet i Oslo i neste uke.

Fra det kinesiske menneskerettighetsmiljøet i Hong Kong kommer en egen delegasjon på 15 personer, inkludert menneskerettighetsadvokater, menneskerettighetsaktivister og ytringsfrihetsforkjempere. Hong Kong har fortsatt en spesiell frihet, selv om den britiske kronkolonien for 13 år siden ble en del av Kina.

Lederne av den internasjonale PEN-klubben og Amnesty International er begge ønsket av Liu Xiaobos kone Liu Xia til å representere Lius sak i Oslo, og de vil begge være på plass.

Blant dem som er Nobelkomiteens og prisvinnerens gjest, er Harry Wu som ble stemplet som kontrarevolusjonær allerede på 1950-tallet da han kritiserte Sovjetunionens invasjon av Ungarn.

Harry Wu

Nå USA-bosatte Harry Wu.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Han tilbrakte 19 år i en av de fryktede arbeidsleirene og har viet resten av sitt i liv til forbedring av enkeltmenneskers rettigheter i Kina.

En annen er Fang Li-Zhi, fysikkprofessoren som regnes som en av de åndelige fedrene for studentene som stod i front for demokratiopprøret på Den himmelske freds plass sommeren 1989 - hvor Liu Xiaobo forsøkte å forhandle frem en fredsavtale mellom studentene og myndighetene.

Fang Li-Zhi måtte søke tilflukt i den amerikanske ambassaden og ble i skjul transportert ut av Kina.

I tillegg kommer flere av studentlederne fra 1989. Flere av dem har enten blitt nektet innreise til hjemlandet igjen, eller tvunget til å forlate Kina for å slippe mer fengsel.

- Store deler av det internasjonale menneskerettighetsmiljøet kommer til å være i Oslo disse dagene.

- Det er spesielt oppløftende at så mange eksil-kinesere fra alle deler av verden kommer. Mange har en lang historie i kampen for ytringsfrihet og demokrati i Kina bak seg, og flere av dem har personlig ofret mye, sier Jon Peder Egenæs.

- Gitt at mange av dem som egentlig skulle vært her, nektes å reise hit - myndighetene har virkelig strammet grepet rundt miljøet innad i Kina for å hindre at noen tar seg til Oslo - blir dette en sterk solidaritetsmarkering for dem som sitter fengslet, overvåket eller innesperret i i hjemlandet, sier Amnesty-sjefen.

Tom og mørk balkong

Michelle og Barck Obama på balkongen på Grand Hotel i Oslo

I fjor var det USAs president Barack Obama og førstedame Michelle som hilste fakkeltoget fra balkongen.

Foto: Olivier Morin / Scanpix/AFP
Grand Hotel i Oslo

I år blir den stående tom.

Foto: NRK

De av de tilreisende som ikke skal på Nobel-banketten, vil delta i fakkeltoget, som Amnesty har ansvaret for.

Fakkeltoget vil som vanlig ende opp foran Grand Hotel hvor prisvinneren normalt står på balkongen til hotellets Nobel-suite og mottar en hyllest.

I år vil døren være stengt og lyset i suiten slukket.

- Ingen andre vil ta Liu Xiaobos plass. Den tomme og mørke balkongen vil stå som et symbol på at den rettmessige personen er nektet å komme hit, sier Egenæs.

Det er planlagt at Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kommer ut hoveddøren på Grand for å hilse fakkeltoget, før banketten innendørs tar til - uten noen hovedgjest.

I forbindelse med Nobel-dagene vil Amnesty i samarbeid med den internasjonale PEN-organisasjonen også holde et åpent seminar om Kina, med Liu Xiaobo og Charter 08, ytringsfrihet og økonomisk vekst kontra respekt for menneskerettighetene som tema.

Bilde av tidligere prisvinnere i Nobelsuiten

Alle Nobel-prisvinnerne får bildet sitt i Nobel-suiten selv om de selv ikke har fått satt sine ben der.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Også partiet Høyre åpner sine dører og lar Høyres hus bli et samlingspunkt for de kinesiske besøkende.

Store internasjonale medier har fulgt årets tildeling tett, ikke minst kinesernes behandling av dissidentmiljøet i landet og reaksjone etter kunngjøringen av prisen 8. oktober. Flere av dem vil også være til stede i Oslo.