Hopp til innhold

– Norge risikerer veldig mye

Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel mener årets fredspristildeling er modig. – Ved å gi prisen til Liu Xiaobo risikerer Norge både handelsboikott og diplomatiske problemer, sier han.

Václav Havel

Vaclav Havel skryter av Norge og tildelingen av fredsprisen.

Foto: Petr David Josek / AP

Vaclav Havel var en av flere som nominerte Liu Xiaobo til prisen, men så langt er han ikke blant de inviterte til utdelingen 10. desember.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i oktober i år.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

– Jeg respekterer veldig hans standhaftighet og idealer. Det at han er inspirert av Charter 77 gjør at vi er mer interessert i hans skjebne, sier Havel til NRK.

Den tidligere tsjekkiske presidenten var en av grunnleggerne av manifestet Charter 77 i det tidligere Tsjekkoslovakia. Bare 242 mennesker turte å skrive under kravene om menneskerettigheter, som ytringsfrihet og en uavhengig domstol.

Les også: – Fredsprisen er en ære for Kina

Dramatiske dager

Signaturen kostet ham dyrt. Tiden etter at han publiserte manifestet i januar 1977 beskriver han slik:

– Det var utvilsomt dramatiske dager. Vi satt i timeslange avhør. De lot meg gå etter en stund, men så dømte de meg til fengsel og straffarbeid, forteller Havel.

Fire år bak murene var prisen han måtte betale for å kritisere kommunistregimet. I dag ser Havel klare likheter mellom det de gikk igjennom og forfølgelsen av kinas dissidenter.

– Jeg har snakket med mange dissidenter fra mange land og metodene for å undertrykke er de samme uansett, sier han.

Føler seg ikke oversett

Liu får prisen for sin kamp for menneskerettigheter. Han er også en av grunnleggerne til Charter 08 i Kina. Selv om likhetene er mange, mener ikke Havel selv å være forbigått i tildeling av prisen.

– Etter hva jeg vet har jeg vært nominert flere ganger. Men de som har vunnet prisen hver gang har ærlig fortjent den, sier han.

Havel har kontakt med flere av de i Charter 08 i Kina.

– De trodde ikke at Liu skulle få prisen. Desto større var gleden, sier han.

– Kina må endre seg

Grunnen til tvilen skyldes Kinas økonomiske status i verden.

– Man merker en slags respekt for rikdom og økonomisk makt, og får en følelse av at det er verdt å tie om visse ting, sier Havel.

Han mener likevel at Kina er nødt til å endre seg dersom økonomien skal fortsette å vokse:

– Kina er avhengig av å kunne selge varene sine og til å ha handel med andre land. Før eller siden må de åpne opp og bry seg mer om menneskerettigheter og demokrati hvis de vil utvikle seg videre. Jeg tror ikke suksessen kan fortsette under vingene til et diktatur.