Hopp til innhold

– Vanskelig å opprettholde «vennskapelige forbindelser» til Norge

Det er vanskelig for Kina å opprettholde «vennskapelige forbindelser» med Norge etter årets fredspristildeling, sier kinesisk UD.

Demonstrasjon for Liu Xiaobo

Årets fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Foto: SEBASTIEN NOGIER / Afp

Det sier Jiang Yu, en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hun kaller tildelingen for en skamløs provokasjon, åpen støtte til kriminelle handlinger i Kina, og en innblanding i landets suverenitet.

Nobels fredspris 2010 ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Kina mener fredsprisvinner Liu Xiaobo er kriminell og har satt regimekritikeren i fengsel. Landet har gjentatte ganger kritisert tildelingen.

Gjentar det de har sagt

Anders Magnus

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus

Foto: NRK

Dagens uttalelse kom på en av det kinesiske utenriksdepartementets to ukentlige pressekonferanser.

– Det som ble sagt er på mange måter en gjentagelse av det kineserne har sagt hele tiden, forteller NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Kina advarte Norge og Nobelkomiteen før tildelingen om at det kom til å bli varig skadede forhold mellom landene hvis en opposisjonell som Liu Xiaobo fikk prisen. Advarslene ble gjentatt ved tildelingen, og også nå i forbindelse med seremonien.

– Det er akkurat det samme som jeg har fått høre under hånden fra representanter fra utenriksdepartementet, at dette kommer til å skade forholdet mellom Norge og Kina veldig lenge, forklarer korrespondenten.

Ikke næringslivet

Magnus sier det er det politiske, og kanskje det kulturelle området, som vil bli skadelidende.

– Forretningslivet blir ikke skadet av dette. Kineserne ønsker ikke å hindre sin egen økonomiske vekst. Derfor vil de opprettholde sin import av de norske råvarene de trenger, og også eksportere varer til Norge. Det må de gjøre for å opprettholde en årlig vekst på rundt åtte-ti prosent, forklarer han.

Korrespondentens antagelse støttes av en rundspørring NRK har foretatt hos Innovasjon Norge og blant norske bedrifter i Kina.

Taus Giske

Trond Giske

Næringsminister Trond Giske vil ikke mene noe om Kinas advarsel.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Næringsminister Trond Giske vil ikke mene noe noe om kritikken.

– Giske ønsker ikke å kommentere denne saken. Han vil heller ikke utdype hvorfor han ikke har noen kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Cecilie Lund i Nærings- og handelsdepartementet til NTB.

Ingen oppmerksomhet

Det er nå ingen oppmerksomhet rundt fredsprisen i Kina, siden avisene ikke skriver noe om saken, forteller Magnus.

– At dette kommer frem nå, er fordi andre lands journalister spør om slikt, sier han.

Korrespondenten tror likevel vi kan regne med å se en del skarpe artikler i kinesisk presse etter prisutdelingen.