Det sier Jiang Yu, en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hun kaller tildelingen for en skamløs provokasjon, åpen støtte til kriminelle handlinger i Kina, og en innblanding i landets suverenitet.
Nobels fredspris 2010 ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
Kina mener fredsprisvinner Liu Xiaobo er kriminell og har satt regimekritikeren i fengsel. Landet har gjentatte ganger kritisert tildelingen.
- LES OGSÅ: Kina: - Forholdet til Norge vil lide
Gjentar det de har sagt
NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus
Foto: NRKDagens uttalelse kom på en av det kinesiske utenriksdepartementets to ukentlige pressekonferanser.
– Det som ble sagt er på mange måter en gjentagelse av det kineserne har sagt hele tiden, forteller NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.
Kina advarte Norge og Nobelkomiteen før tildelingen om at det kom til å bli varig skadede forhold mellom landene hvis en opposisjonell som Liu Xiaobo fikk prisen. Advarslene ble gjentatt ved tildelingen, og også nå i forbindelse med seremonien.
- LES OGSÅ: – Norge oppmuntrer til kriminalitet
– Det er akkurat det samme som jeg har fått høre under hånden fra representanter fra utenriksdepartementet, at dette kommer til å skade forholdet mellom Norge og Kina veldig lenge, forklarer korrespondenten.
Ikke næringslivet
Magnus sier det er det politiske, og kanskje det kulturelle området, som vil bli skadelidende.
– Forretningslivet blir ikke skadet av dette. Kineserne ønsker ikke å hindre sin egen økonomiske vekst. Derfor vil de opprettholde sin import av de norske råvarene de trenger, og også eksportere varer til Norge. Det må de gjøre for å opprettholde en årlig vekst på rundt åtte-ti prosent, forklarer han.
Korrespondentens antagelse støttes av en rundspørring NRK har foretatt hos Innovasjon Norge og blant norske bedrifter i Kina.
- LES OGSÅ:
Taus Giske
Næringsminister Trond Giske vil ikke mene noe om Kinas advarsel.
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIXNæringsminister Trond Giske vil ikke mene noe noe om kritikken.
– Giske ønsker ikke å kommentere denne saken. Han vil heller ikke utdype hvorfor han ikke har noen kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Cecilie Lund i Nærings- og handelsdepartementet til NTB.
Ingen oppmerksomhet
Det er nå ingen oppmerksomhet rundt fredsprisen i Kina, siden avisene ikke skriver noe om saken, forteller Magnus.
– At dette kommer frem nå, er fordi andre lands journalister spør om slikt, sier han.
Korrespondenten tror likevel vi kan regne med å se en del skarpe artikler i kinesisk presse etter prisutdelingen.