Hopp til innhold

- Uttalelsen vitner om uvitenhet

Hanne Sofie Greve, tidligere dommer i FN-domstolen, reagerer på utviklingsminister Erik Solheims uttalelser.

 

 

Hanne Sophie Greve
Foto: Bendiksby , Terje / SCANPIX

Greve, som er tidligere dommer i menneskerettighetsdomstolen i Stasbourg, mener uttalelsene vitner om frustrasjon og uvitenhet.

Lille Norges problem

- Det vitner om manglende dybdekunnskap både når det gjelder både når det gjelder hvordan overgangen fra krig til fred fungerer, og når det gjelder spørsmål om hvordan et samfunn fungerer etter en krig. Jeg ser det først og fremst som et uttrykk for at man skulle ønske at ting var mye lettere enn de er, sier Greve.

Hun sier videre at det er lille Norges problem internasjonalt.

- Vi har en tendens til å tro at konflikter er noe som hvis vi bare har litt god vilje vil løses veldig fort. Vi kan greit løse opp i det fra vår side, så enkelt er det ikke, sier Greve. 

- Mer krig og lidelse

Erik Solheim
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) uttalte at jakten på krigsforbrytere slik den foregår i dag, fører til mer krig og lidelse flere steder i verden og bruken av internasjonale straffedomstoler bør vurderes på nytt.

- Det er ingen tvil om at det er mye større entusiasme for disse domstolene i Europa, enn det er i de landene som selv er berørt. De frykter at domsavsigelser og dommer bare vil rippe opp i fortiden på en måte som skaper nye konflikter for fremtiden, sier Solheim.

Solheim sier det er en fundamental forskjell på et rettsoppgjør et sted hvor det er på basis av en militær seier i en krig, som i Nürnberg etter den annen verdenskrig, og steder hvor man skal forene veldig partnere etter en borgerskrig.

AKTUELT NÅ