Hopp til innhold

- Forsvaret opptrer udemokratisk

Jacob Børresen, med offisers rang, reagerer på at Forsvarets fremste eksperter på internasjonale konflikter i praksis ikke uttaler seg om Afghanistan.

Jacob Børresen
Foto: BJØRN HALFDANSEN / Scanpix

I forrige uke uttalte medlem i

Forsvarets mediegruppe Terje Torsteinson til Klassekampen at han ville bli overrasket om  norske styrker ikke ble sendt til det sørlige Afghanistan.

Etter dette har mediegruppa i praksis ikke uttalt seg i media om Afghanistan.

Jacob Børresen, som har bakgrunn fra Forsvaret og  er seniorrådgiver ved Norsk Institutt for Strategiske studier, mener det er viktig for demokratiet at en så viktig aktør som forsvarets mediegruppe er med i Afghanistan-debatten.

- Demokrati forutsetter åpen meningsutveksling, og hvis en viktig aktør i denne debatten blir avskåret fra, eller avstår fra å delta, så er det klart at det svekker den demokratiske prosessen, sier Børresen.

Uavhengig gruppe

Mediegruppa ved Forsvarets stabsskole er ei uavhengig gruppe som ble opprettet nettopp for å bistå mediene med fagmilitære vurderinger i internasjonale konflikter. Gruppa skal ikke skal uttale seg om politiske saker, og være forsiktig med å uttale seg om pågående konflikter hvor norske styrker er med.

Jacob Børresen mener det blir feil at mediegruppa i praksis ikke deltar i debatten om Afghanistan.

- Jeg mener at de bør uttale seg om operasjoner - også der norske styrker er involvert. Det er fullt mulig å gi nyttig informasjon og verdifulle vurderinger som kan bidra til å berike og nyansere debatten, uten at man går på akkord med norske styrkers sikkerhet, sier han til NRK.

Munnkurv?

Mediegruppas tilbakeholdenhet om Afghanistan har fått flere medier til å stille spørsmål om de har fått munnkurv. Vi spurte leder for mediegruppa, John Andreas Olsen, om han har fått instrukser om ikke å snakke?

- Jeg har ikke fått noe føringer om at noen som helst skal ha munnkurv, og selv har jeg ikke gitt noen munnkurv, svarer Olsen.

- Men hvis ingen har fått munnkurv, hvorfor hører vi da ikke mediegruppas stemme i debatten om Afghanistan?

- Det er fordi de henvendelsene vi har fått har gått direkte på de norske styrkene i Afghanistan. Og når det gjelder saken om å sende styrker til Afghanistan, så er det presse- og informasjonsavdelinga som tar seg av det - i sin helhet.

Tause eksperter

Seniorrådgiver Børresen mener imidlertid ikke en uttalelse fra pressensenteret er noen god erstatning for at fagfolk i mediegruppa uttaler seg:

- Pressesenteret skal først og fremst bringe nyheter. Det som er det fine med denne gruppa på Forsvarets stabsskole er at der sitter det toppfolk som har dybdekunnskap. De kan bidra med en helt annen form for kvalitet og helt andre vurderinger enn et pressesenter kan, understreker Børresen.

Andre nestleder i Forsvarskomiteen på Stortinget, Per Owe Widt fra FrP, etterlyser også uttalelser fra mediegruppa.

- Som politiker savner jeg innspill fra faglig militært hold. Alt annet enn det som har med rikets sikkerhet og soldatenes sikkerhet, kan man snakke åpent om, sier Widt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger