Hopp til innhold

Vil luke bort useriøse aktører

Stortingsrepresentant, Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er opprørt over NRKs avsløringer om utnyttelse av utenlandske arbeidere. Arbeidstilsynet tror derimot ikke at problemet er så stort som Fellesforbundet skal ha det til.

Kjell Ingolf Ropstad

I går kunne NRK fortelle om polske arbeidere ved en arbeidsplass i Lillesand som nå er sendt på gaten uten penger etter at firmaet de jobbet for gikk konkurs. Stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, reagerer svært på avsløringene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

NRK fortalte i går om det en representant for Fellesforbundet kaller kynisk utnyttelse av utenlandske arbeidere. To polakker og fem andre arbeidere ved en arbeidsplass i Lillesand skal ha jobbet for femti kroner i timen, uten arbeidskontrakt. Firmaet de var leid inn for gikk konkurs og de står nå på gaten uten penger til å reise hjem til Polen.

polakker

De to polske arbeiderne Slawomir Dudek og Janusz Malkowski som jobbet på en arbeidsplass i Lillesand føler seg utnyttet. -Jeg ville gjerne jobbe i Norge, men vi ble svindlet, forteller Januasz Malkowski.

Foto: Leif Dalen / NRK
Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet betegner situasjonen med de polske arbeiderne for kynisk utnyttelse av utlendinger.

Foto: Leif Dalen / NRK

Utnyttelse av mennesker

Stortingsrepresentant fra KrF, Kjell Ingolf Ropstad, blir provosert over arbeidsforholdene til utlendingene.

Les også:

– Det opprører meg veldig fordi dette er utnyttelse av mennesker i en allerede vanskelig situasjon, sier Ropstad.

Han mener det trengs mer ressurser til arbeidstilsynet for å forhindre sosial dumping.

– Vi ønsker sterkere kontroller av de bedriftene som starter slik at de useriøse aktørene kan bli luket ut av bransjen, sier Ropstad til NRK.

Ingenting har vært på plass

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, distrikt 9, Thor Åge Christiansen, sier til NRK at de avdekker ulovligheter hos over halvparten av bedriftene de kontrollere.

Etter mitt syn er disse forholdene svært alvorlige. Det er snakk om farlig arbeid uten sikring, de har ikke hatt arbeidsavtale, lønnsslipp eller timelister. Ingenting har vært på plass, sier han.

Arbeidstilsynet avviser at halvparten av næringene i byggebransjen driver med sosial dumping.

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Paul Bjarne Nerheim, tror ikke problemet er så stort som Fellesforbundet skal ha det til.

– Det finnes ikke noe belegg som sier at halvparten av virksomhetene innenfor bygg og anlegg driver med sosial dumping. Arbeidstilsynets vurdering er at den oppfatningen Fellesforbundet har med de små virksomhetene de primært har ansvar for, er litt annerledes enn det Arbeidstilsynet har, sier Nerheim.

– Vi ble svindlet


Slawomir Dudek og Janusz Malkowski forteller at de hverken hadde arbeidskontrakt eller timelister. De skal ha jobbet for femti kroner i timen uten sikring. Lønnen ble utbetalt svart og i kontanter.

– Etter to måneder på jobb krevde vi en arbeidskontrakt. Da vi ba om dette ble vi avvist, sier Dudek.

Nå har de ikke penger til å reise tilbake til Polen.

– For oss var jobben bra, men vi ble svindlet.


Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar fra ledelsen i byggefirmaet på Østlandet som ansatte polakkene. Og den lokale byggherren i Lillesand hevder han ikke kjente til ulovlighetene.

Stadig flere utlendinger arbeider under slavelignende forhold i byggebransjen. Det mener Fellesforbundet i Aust-Agder. Svært mange jobber svart og uten arbeidskontrakter.

POLAKKER UTEN ARBEIDSKONTRAKT

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %